VPRO

Onderzoek pil geheim gehouden

Pilfabrikant Wyeth hield studie geheim over gezondheidsrisico.s derde-generatiepil
.
Hoogleraar Rosendaal: .Dit is in strijd met elke onderzoeksethiek. .
Pilfabrikant Wyeth heeft een studie naar negatieve bijeffecten van de derde-generatiepil (anticonceptie) geheim gehouden. De studie werd door Wyeth gesponsord en in 1997 afgerond. Het VPRO-radioprogramma Argos (radio 1) kreeg deze week de onderzoeksresultaten van de studie in handen, nadat Wyeth eerder had geweigerd deze te verstrekken. Wyeth probeerde vanochtend nog de uitzending van Argos tegen te houden door te dreigen met juridische stappen. De Wyeth-studie geeft aan, net als een reeks van ongesponsorde studies, dat gebruik van de derde-generatiepil een extra verhoogde kans geeft op veneuze trombose. Dit in vergelijking met de tweede-generatiepil. De Leidse hoogleraar epidemiologie F. Rosendaal en de adjunct-hoofdredacteur J. Smith van het gezaghebbende British Medical Journal (BMJ) uiten scherpe kritiek op het feit dat Wyeth de studie onttrokken heeft aan het wetenschappelijk debat.
.
Sinds 1995 woedt er een wetenschappelijk debat over de moderne anticonceptiepil, de derde-generatiepil. Er zijn internationaal tal van onderzoeken gepubliceerd. Daarbij valt volgens Smith van het British Medical Journal op dat door de industrie gesponsorde onderzoeken steeds weer concluderen dat gebruik van de derde-generatiepil geen verhoogde kans op veneuze trombose oplevert. Terwijl onafhankelijke, niet-gesponsorde onderzoeken doorgaans juist concluderen dat deze pil wel een extra risico op deze aandoening oplevert. Het geheim gehouden Wyeth-onderzoek bevestigt nu de conclusies van de niet-gesponsorde onderzoeken. .
Wyeth weigerde de studie aan Argos te verstrekken. K. Duijn, Director Scientific and Public Affairs van Wyeth, motiveerde deze weigering met het argument dat het om een interne studie zou gaan die niets zou toevoegen aan het wetenschappelijke debat. Prof. Rosendaal, aan wie Argos de onderzoeksresultaten deze week voorlegde, reageert met ongeloof op deze uitleg. Hij .zegt dat er in wetenschappelijke kringen al enige tijd geruchten waren .over een door de industrie gesponsord onderzoek dat een verhoogd risico zou geven, maar het was voor ons niet mogelijk erachter te komen wat dat voor onderzoek was.. Rosendaal vindt het opmerkelijk dat Wyeth de studie niet wilde publiceren. .Ze zeggen dat ze de studie niet hebben gepubliceerd omdat er niets nieuws uitkwam. Dat is heel intrigerend. Gezien het feit dat de industrie steeds heeft volgehouden dat er geen verhoogd risico is met de derde generatiepil is dit voor hen toch een zeer verrassende uitkomst.. Rosendaal concludeert dan ook dat Wyeth het rapport kennelijk niet heeft willen publiceren .omdat de resultaten hen niet bevielen.. Dat vindt zowel hij als de adjunct-hoofdredacteur van het British Medical Journal een kwalijke zaak. .Als we alleen maar onderzoek publiceren dat verrassend is of dat ons bevalt., zegt de Leidse hoogleraar, .dan wordt het beeld geheel vertekend dat we moeten halen uit de wetenschappelijke literatuur. Dat is in strijd met elke onderzoeksethiek..
.
Volgens Rosendaal is er in het Wyeth-onderzoek ook geknoeid met de conclusies. In de tabellen van het onderzoek zijn verschillende risicocijfers te vinden. Dat is volgens Rosendaal normaal, omdat er gekeken is naar verschillende typen derde-generatiepillen en naar allerlei andere factoren. Maar in de conclusies is alleen het laagste risicocijfer terug te vinden. De hogere risicocijfers zijn gewoon weggelaten. Argos belde hierover met twee van de drie onderzoekers die in de Wyeth-studie met naam genoemd staan, M. Thorogood en D. O.Chanter. Beiden zeggen de eindversie van de studie nooit onder ogen te hebben gehad en zich dan ook niet verantwoordelijk te voelen voor de conclusies. .Daar is Wyeth voor verantwoordelijk., zeggen beiden. De derde onderzoeker, A. Dean, was niet bereikbaar voor commentaar. J. Smith van het British Medical Journal zegt verbaasd te zijn over deze gang van zaken en spreekt over .wangedrag bij wetenschappelijk onderzoek..
.
Behalve door Wyeth wordt de derde-generatiepil ook geproduceerd door AKZO-dochter Organon uit Oss. Voor Organon zijn met deze pil grote economische belangen gemoeid, mede omdat Organon (in tegenstelling tot Wyeth) geen tweede-generatiepil op de markt heeft gebracht. Medisch directeur G. Siemons van Organon Nederland zegt in Argos dat de Wyeth-studie voor de Organon-pil juist gunstige cijfers zou geven. Dit wordt door prof. Rosendaal stellig tegengesproken. Ook de derde-generatiepil van Organon geeft een groter risico op veneuze trombose dan tweede-generatiepillen. Omdat zij verder geen noemenswaardige voordelen zouden hebben ten opzichte van de tweede-generatiepil ziet Rosendaal geen reden om de derde-generatiepil voor te blijven schrijven.
.
General Manager Ploos van Amstel van Wyeth ontkent dat het concern de studie geheim heeft gehouden. Hij verwijst ernaar dat Wyeth de studie ter beschikking heeft gesteld aan het Europese
Geneesmiddelenagentschap EMEA. Dit is echter pas gebeurd in 1999, terwijl de studie al in december 1997 was afgerond. Volgens bronnen van Argos zou dit bovendien pas zijn gebeurd na druk door de Britse en de Duitse overheid. Ploos van Amstel ontkent dit laatste en zegt dat Wyeth de studie (meer dan een jaar na afronding) geheel vrijwillig heeft verstrekt aan EMEA. Verder bevestigt Ploos van Amstel dat geneesmiddelenfabrikanten wettelijk verplicht zijn nieuwe inzichten en gegevens over geneesmiddelen die op de markt zijn meteen te verstrekken aan de registratieautoriteiten.
.
Telefoon redactie Argos: 035 67 12 360 (eventueel VoiceMail inspreken)


02 mrt 01 16:42