Politiebericht Friesland: Fryslân 2-03-2001
Politieberichten van vrijdag 2 maart (07.00 - 13.00 uur)

Bolsward: twaaltal schoolinbraken opgelost
Door de politie van het district Sneek zijn op 28 februari en 1 maart zes jeugdige inwoners uit Bolsward aangehouden en in verzekering gesteld in verband met een groot aantal inbraken in scholen te Bolsward. Vijf jongeren zijn in de leeftijd tussen 14 en 17 jaar. De zesde verdachte, een 20-jarige inwoner van Bolsward, werd aangehouden en in verzekering gesteld op grond van heling van geld, snoep en goederen, die uit de scholen afkomstig waren. Tijdens een onderzoek in zijn woning werd nog enige apparatuur aangetroffen o.a een mengpaneel, die van diefstal afkomstig bleek te zijn.

De feiten vonden plaats vanaf oud en nieuw tot en met het weekend van 23/25 februari 2001. Door de verdachten werd, in verschillende samenstellingen opererend, met name het Marne College te Bolsward bezocht op de lokaties Dr. Joost Halbertsmastraat (viermaal) en Burgemeester Praamsmalaan (achtmaal). De in de laatste school gevestigd streekmuziekschool werd even eens enkele malen door de daders bezocht. Verder werd getracht in te breken in de kantine van de voetbalvereniging RES.

Tijdens de inbraken werden grote hoeveelheden snoep, geld, geluidsapparatuur en enkele computers weggenomen. De waarde van de goederen bedraagt meer dan 10.000 gulden. De schade, die tijdens de inbraken werd aangericht, beloopt in de duizenden gulden. Zo werd onder andere enkele weken geleden een trampoline in een van de scholen stukgesneden. Met name in het weekend van 23/25 februari werd grote schade aangericht in het Marne College aan de Dr. Joost Halbertsmastraat. De verdachten hebben bekend. De politie meent, dat hiermee de school inbraken in Bolsward van dit jaar grotendeels zijn opgelost. De verdachten zullen in de loop van de dag (vrijdag) op vrije voeten worden gesteld.

Leeuwarden: inbraak woning
In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in een woning aan de Auke Stellingwerfstraat. Men kwam binnen door een raam te vernielen. Ontvreemd werden een televisie en een videorecorder. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 72-jarige inwoner van Leeuwarden.

Boornzwaag: aanrijding zonder letsel
Vrijdag omstreeks 09.45 stond een 46-jarige automobilist uit Oudkarspel te bellen op de vluchtstrook van de A7 ter hoogte van Boornzwaag. Een 57-jarige vrachtwagenchauffeur uit Hullhorst (D) kwam uit de richting Sneek aangereden. Hij was aan het kaartlezen. Hierbij kwam hij op de vluchtstrook terecht. Nog net op tijd kon de chauffeur van de vrachtwagen corrigeren, hij raakte echter wel met zijn aanhangwagen de linkerachterzijkant van de auto. Spatbord, bumper, verlichting en een wiel liepen schade op. De aanhangwagen had geringe schade aan de rechterzijde. Beide voertuigen konden hun reis vervolgen.

Oosterwolde: automobilist gewond
Vrijdag reed een 20-jarige automobilist uit Oosterwolde over de N919 vanuit de richting Veenhuizen in de richting van Oosterwole. Ter hoogte van kilometerpaal 15.7 maakt de weg een bocht naar links. Vermoedelijk door gladheid, in combinatie met snelheid, reed het voertuig rechtdoor tegen een in de berm staande boom. Het slachtoffer is met vermoedelijk twee gebroken armen overgebracht naar het AZG in Groningen.

Leeuwarden: auto te water
Vrijdag omstreeks 07.00 uur raakte aan de Harlingertrekvaart een auto te water. In de wagen bevond zich een 22-jarige inwoner van Leeuwarden. Omdat hij met zijn been vastzat, kon hij niet op eigen gelegenheid uit de auto komen. Een voorbijganger heeft hem een touw toegegooid, zodat de Leeuwarder zich daar aan vast kon houden. Twee duikers van de brandweer hebben daarna de man uit zijn benarde positie bevrijd. Het slachtoffer is met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het MCL. Het voertuig is achter uit het water ingegaan. Het slachtoffer was niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Graag komt de politie nog in contact met de man en vrouw die in eerste instantie eerste hulp hebben verricht. Zij hebben een bloemetje verdiend. De man en vrouw kunnen zich melden bij het algemene nummer van de politie Friesland, telefoon 0900 8844.

Uitwelleringa: proces-verbaal voor lasershield
Vrijdag omstreeks 11.00 uur werd gecontroleerd met een lasergun op de A7. Toen een 32-jarige automobilist uit Damwoude de lasergun passeerde gaf deze een foutmelding. Hierop is de automobilist aan de kant gezet en is hem een proces-verbaal gegeven voor het gebruiken van de lasershield.

Bureau Voorlichting & PR, telefoon 058 - 880 8272