KRO

Postbus 23000
1202 EA HILVERSUM
tel.035 6713911
kro@omroep.nl

NIEUWS

Hilversum
2 maart 2001

De muzikale levensloop van een luisteraar

"Ik heb al veel dingetjes bedacht voor radio, maar dit vind ik het mooiste". Aan het woord is Frits Spits over Soundtrack, het jongste onderdeel van zijn Radio 2-programma 'Tijd voor Twee'. In Soundtrack vertellen luisteraars hun levensverhaal en illustreren dat met vijf platen. Spits, die al 30 jaar op de Nederlandse radio is te horen, vindt het resultaat prachtig.

Frits Spits ontleende zijn inspiratie voor Soundtrack aan Barbra Streisand en Paul McCartney. "Ik luisterde naar het afscheidsconcert van Barbra Streisand. Daarin vertelde ze haar levensverhaal en illustreerde dat met liedjes. Dat vond ik ontzettend leuk. In dezelfde tijd las ik een interview met Paul McCartney. Hij verbaasde zich erover dat mensen hem vertelden dat ze de muziek van Wings, de groep van McCartney na de Beatles, beschouwden als de soundtrack van hun leven. Toen vielen de puzzelstukjes voor mij in elkaar."

Bossche bollen
Luisteraars kunnen hun verhalen en liedjes insturen. En dat gebeurt volop. "Het stroomt binnen, via e-mail en brieven", vertelt redacteur Monique Morshuis. Net als de andere redactieleden bewerkt ze de verhalen tot radioteksten. "Ik vind het erg leuk om de brieven te lezen, de mensen te bellen om wat na te vragen en er dan een mooi verhaal van te maken. Mensen zijn soms heel openhartig. Zo was er een mevrouw die haar man had verloren. Ze vertelde hoe dat was gegaan en wat dat voor haar betekende. Ik heb haar een keer of drie gesproken en op een dag stond ze opeens in de studio met een doos Bossche bollen, omdat het zo'n leuk contact was geweest en de Soundtrack zo mooi was geworden."

Afwisseling
Niet alle verhalen zijn even bijzonder of ontroerend. Vaak zijn ze gewoon vrolijk en leuk. "Soms is het een 'standaardverhaal' van eerste vriendje, getrouwd, kinderen en we leven nog lang en gelukkig", zegt redactielid Ruud Broekhuizen, verantwoordelijk voor de montage van Soundtrack. "We proberen de vrolijke en de moeilijke verhalen zoveel mogelijk af te wisselen."