TNO

Perskamer

Rug- en RSI-klachten en risicovolle werkomstandigheden opsporen met standaard vragenlijst

English

spacing.gif (43 bytes)

1 maart 2001

Bedrijfsartsen, arbeidshygiënisten bedrijfsfysiotherapeuten en ergonomen kunnen vanaf 2 maart met behulp van een vragenlijst in kaart brengen welke klachten aan het bewegingsapparaat (o.a. RSI) werknemers hebben en welke factoren in hun werk daarmee samenhangen. Deze Vragenlijst is voor deskundigen een eenvoudige en snelle onderzoeksmethode om in de praktijksituatie vast te stellen welke groepen in een bedrijf of branche veel risico lopen om klachten aan het bewegingsapparaat te krijgen en dus ergonomische ondersteuning behoeven.

Op 2 maart 2001 promoveert TNO-onderzoeker Vincent Hildebrandt aan de VU Amsterdam op de ontwikkeling en toepassing van de Vragenlijst BewegingsApparaat (VBA). De definitieve versie van de VBA, inclusief een uitgebreide handleiding voor het gebruik ervan, is vanaf 2 maart via de website van TNO Arbeid te downloaden.

Met de vragenlijst worden alle mogelijk belastende werkomstandigheden van zowel lichamelijke als psychische aard in kaart gebracht waarvan wordt vermoed dat zij klachten van rug, nek, schouders en armen kunnen veroorzaken. Deze klachten veroorzaken buiten persoonlijk leed ook veel uitval uit het arbeidsproces en tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid. Om klachten en uitval te voorkomen is juist het opsporen en aanpakken van de belangrijkste risico's in branches, beroepen, bedrijven, afdelingen en taakgroepen belangrijk.

Vragenlijst en toepassing ervan
De dissertatie bestaat naast de VBA ook uit enkele toepassingen van de lijst. Zo wordt de Vragenlijst toegepast om probleemgroepen te identificeren op zowel macro- als het mesoniveau: een verkenning van de land- en tuinbouw op en binnen brancheniveau en een verkenning in de staalindustrie op en binnen bedrijfsniveau.
In het proefschrift zijn ook drie onderzoeken opgenomen om de relatie tussen een aantal potentiële risicofactoren en klachten van het bewegingsapparaat o.a. rugklachten te verkennen. Bij niet-zittende beroepen, ongunstige klimatologische werkomstandigheden (kou, tocht, temperatuurswisselingen) en een weinig actieve vrije tijd besteding werd een samenhang met dergelijke klachten gevonden.