KPN NV

KPN Mobile tevreden met Belgische UMTS-licentie

KPN Mobile heeft vandaag een UMTS-licentie in België toegewezen gekregen tegen de prijs van EUR 150 mln. KPN Orange, de Belgische mobiele operator van KPN Mobile, krijgt hiermee de mogelijkheid UMTS-diensten aan te bieden. Met de aankoop van de Belgische licentie beschikt KPN Mobile nu over UMTS-licenties in Nederland (KPN Mobile), Duitsland (E-Plus) en België (KPN Orange) en Groot-Brittannië (via het 15% aandeel in Hutchison 3G UK).

Diederik Karsten, CEO van KPN Mobile: "Wij zijn bijzonder tevreden met deze Belgische licentie. De verwerving van de licentie in België is van belang om een krachtige positie in te nemen in Duitsland, Nederland en Belgë. Deze drie markten vertegenwoordigen op dit moment ruim 12,5 mln klanten. De synergie die gerealiseerd wordt, zorgt ervoor dat de KPN Mobile groep "in de lead" blijft bij de verdere ontwikkeling en uitrol van het 3G-netwerk. België is voor ons een belangrijke markt, zowel qua ligging als qua groeipotentieel".

Yves Farjot, CEO van KPN Orange: "De UMTS-licentie zal ons in staat stellen onze rol van innovator en trendsetter op de Belgische markt voort te zetten. Onze klanten zullen bij de eersten in Europa behoren, die de talrijke mogelijkheden van de derde generatie mobiele telefonie zullen ontdekken. Een snelle uitrol van het UMTS-netwerk in Duitsland, Nederland en België zal de KPN Mobile groep een sleutelpositie in Europa verlenen."

KPN Orange
Het KPN Orange-netwerk is sinds september 1999 operationeel. Eind januari 2001 telde KPN Orange ongeveer 655.000 klanten, waarmee het de snelst-groeiende mobiele telecomoperator is in België. Het marktaandeel van KPN Orange ligt op ongeveer 10%. KPN Orange is gevestigd in Brussel en heeft momenteel meer dan 1.000 medewerkers. Haar producten en diensten worden aangeboden via 37 eigen winkels en 2000 andere verkooppunten. KPN Orange is een DCS 1800 operator en was de eerste die HSCSD (High Speed Data) introduceerde in België.

Als 100% dochter van KPN Mobile geniet KPN Orange van de synergievoordelen binnen de KPN Mobile groep. Via haar gelieerde ondernemingen in Nederland (KPN Mobile), België (KPN Orange) en Duitsland (E-Plus) kan KPN Mobile diensten aanbieden die naadloos op elkaar aansluiten. Zo zullen klanten van de KPN Mobile groep die naar één van bovengenoemde landen reizen van dezelfde diensten gebruik kunnen maken als thuis, bijvoorbeeld door het gebruik van de snelkeuze toetsen.

KPN Mobile
KPN Mobile N.V. is een toonaangevende mobiele telecomaanbieder in Europa en leverancier van mobiele spraak- en datadiensten. KPN Mobile is actief in Nederland (KPN Mobile), Duitsland (E-Plus), België (KPN Orange), Groot-Brittannië (Hutchison 3G UK), Hongarije (Pannon), Oekraïne (UMC), en Indonesië (Telkomsel). In februari 2000 heeft KPN Mobile een aandeel van 77,5% verworven in het Duitse E-Plus en in februari 2001 verwierf het de volledige controle over KPN Orange. Hierdoor is KPN Mobile een grote speler geworden op de Europese markt. KPN Mobile N.V. is een 85%-dochter van Koninklijke KPN N.V. De overige 15% van de aandelen zijn in handen van NTT DoCoMo.

Vorige maand werd bekend gemaakt dat KPN Mobile, zijn Japanse partner NTT DoCoMo en de Italiaanse mobiele operator TIM zich gezamenlijk gaan richten op de ontwikkeling en introductie van nieuwe mobiele internetdiensten op de Europese markt.


Noot voor de redactie (