Uniek modespektakel Crossing bridges niet in Rotterdam

Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad van Europa
Rotterdam is een modestad in opkomst; steeds meer spraakmakende ontwerpers maken van Rotterdam hun thuisbasis en het aantal ateliers en galeries groeit. Vooral als uitgaansstad speelt Rotterdam een belangrijke rol, waarbij een levendige underground scene voor zowel muziek als kleedgedrag vernieuwingen eist. Een aantal mensen uit het modevak, die zich al jaren bewegen in de Rotterdamse modewereld, vonden het nodig om deze boodschap op overtuigende wijze naar buiten te brengen. Het streven was om Rotterdam met behulp van veelzijdige projecten definitief als modestad op de kaart te zetten. Deze unieke samenwerking van bevlogen galeriehouders, modeontwerpers, vormgevers en docenten van academies resulteerde in het veelzijdige modeproject LIVE, met als gevolg dat LIVE een cruciaal onderdeel van de programmering van 'Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad van Europa' zou vormen. Met de diverse, uitdagende projecten wordt de stad een spiegel voorgehouden; men ziet het spanningsveld tussen omgeving en gedrag, de diversiteit van stad en bewoner.

LIVE: Alles over mode
LIVE is een overkoepelend orgaan dat het modeproject in 'Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad van Europa' organiseert. LIVE pakt verassende projecten aan, zoals een show met een 400 meter lange catwalk op de Erasmusbrug; een website over uitgaan en kledingcodes; levensgrote afbeeldingen van Rotterdammers op de bouwlocaties in Hoogvliet en hoedenpresentaties in een restaurant.

De overeenkomst? Mode.
Mode beperkt zich niet tot kleding. Het gaat over uitgingen van deze tijd, over levensstijlen en over visies op mens en maatschappij. Nederlandse vormgeving staat overal hoog aangeschreven behalve, gek genoeg, in Nederland zelf. Onze ontwerpers worden binnen en buiten Europa beschouwd als belangrijk en vernieuwend, maar de aandacht die ze binnen de landsgrenzen krijgen is beperkt. Daarom wordt het tijd om een monumentaal mode-event neer te zetten en dit spektakel, getiteld 'Crossing Bridges' gaat een overzicht geven van alles wat er gaande is op modegebied in Nederland. Om een breed overzicht te krijgen, heeft de organisatie gekozen om zo verschillend mogelijke disciplines binnen de modevormgeving te laten zien. Hier zullen zowel bekendheden en aanstormend talent als commerciële ontwerpers, rebellen en undergrounders naast elkaar hun eigen visie geven.

Thema
In 'Crossing Bridges' wordt een verbinding gelegd tussen het moderne Rotterdam met zijn kosmopolitische en multiculturele uitstraling en de kracht van de kunst en de hedendaagse modevormgeving. De Erasmusbrug en 'het paard' zijn daarbij de belangrijkste symbolen. De Erasmusbrug is nu al het icoon van de stad; een beeldbepalend, verbindend element voor Rotterdam en zijn bewoners. Het paard is een oersymbool voor kracht en elegantie en staat daarmee precies voor datgene wat de organisatoren van 'Crossing Bridges' nastreven. De choreografie van deze show, waarin de modellen terzijde worden gestaan door paarden, is in handen van Krisztina de Châtel.

Crossing Bridges niet in Rotterdam
Helaas is de afgelopen tijd gebleken dat Rotterdam geen kans ziet om de gelegenheid met beide handen aan te grijpen en zich met behulp van 'Crossing Bridges' op het juiste moment te profileren als modestad. Dit ondanks het feit dat Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad van Europa Hf 10.000,- heeft geïnvesteerd in het ontwikkelen van de plannen voor Crossing Bridges. De organisatie heeft moeten constateren dat 'mode' op de Culturele agenda van Rotterdam, niet de plaats inneemt, die zij, naar hun mening, verdient. De organisatoren hebben maandenlang vol enthousiasme en met een gedegen aanpak geprobeerd een Rotterdamse financiële partner te vinden. Hiermee zouden een aantal flinke subsidies zeker gesteld kunnen worden en zou er voldoende reden zijn voor het, reeds zeer geïnteresseerde, bedrijfsleven om in te stappen als sponsor. De vraag om financiële steun is neergelegd tot in de hoogste regionen van de Gemeente en helaas negatief beantwoord. Mede en vooral naar aanleiding hiervan heeft de organisatie van LIVE besloten om de show op de Erasmusbrug te annuleren. LIVE heeft nu eenmaal, een misschien niet alledaagse, maar gegronde mening over mode en wist in de afgelopen periode een fantastisch netwerk van mensen en organisaties op te zetten, met het resultaat dat dit project als vanzelfsprekend door kan gaan. Het concept achter 'Crossing Bridges' en het volledig uitgewerkte technisch plan kunnen namelijk makkelijk vertaald worden naar een nieuwe plek. Er wordt op dit moment gezocht naar een andere uitdagende locatie in Amsterdam, Arnhem of misschien wel Groningen of Maastricht ......…….

Stichting Vormlust
Erwin Keen
inhoudelijk progammeur Crossing bridges

020-4043286