AutoRai

2-3-2001

Volkswagen viert wereldpremière van de W8 in Genève

Op de 71e Salon de l'Auto in Geneve heeft Volkswagen de nieuwe Passat W8 geïntroduceerd. Deze is voorzien van een vierliter achtcilindermotor met een vermogen van 202 kW/275 pk. De nieuwe Passat is vanaf oktober dit jaar als sedan en Variant leverbaar.

Met de wereldpremière van de nieuwe Passat W8 op de 71e Autosalon van Genève kiest Volkswagen positie in het premium-segment van de hogere middenklasse. De compacte, vierliter achtcilindermotor van de Passat W8 is een volledig nieuw ontwikkelde krachtbron. Deze uiterst comfortabele en dynamische motor levert een vermogen van 202 kW/275 pk en ontwikkelt reeds bij 2.750 tpm zijn maximum koppel van 370 nM. Daarmee is een (begrensde) topsnelheid van 250 km/h mogelijk. De nieuwe W8-motor wordt standaard gecombineerd met 4MOTION vierwielaandrijving. De Passat W8 zal vanaf oktober van dit jaar worden aangeboden als sedan en Variant.

Dr. Karl-Heinz Neumann, hoofd van de afdeling motorenontwikkeling bij Volkswagen, vertelt het volgende over de aandrijffilosofie van de W8: Aan het begin van de ontwikkeling van onze Passat W8-modellen stond al vast, dat Volkswagen alleen met extreem krachtige, comfortabele en emissie-arme motoren in dit segment wilde meespelen. Een andere doelstelling was dat de nieuwe klasse een optimaal actief veiligheidsniveau moest bieden. Derhalve werd vastgesteld dat onze klanten in de vermogensklasse van de W8, of zij nu kiezen voor een sedan of Variant, uitsluitend met permanente vierwielaandrijving zouden willen rijden.

Technisch gezien is de achtcilindermotor voor de Passat gebaseerd op de V- en W-motorenfamilie. V staat daarbij voor een V-vormige rangschikking van de cilinderrijen, W voor een dubbele V-vorm. Een bijzonder belangrijke constructieve eigenschap is de opvallend compacte bouwwijze.

Aan de buitenzijde is de nieuwe Passat W8 onder meer herkenbaar aan de twee verchroomde dubbele eindpijpen van het uitlaatsysteem, aan extra chroomlijsten, aan de standaard Bi-Xenon-koplampen, en aan 17-inch lichtmetalen velgen. In het interieur onderscheidt de Passat W8 zich onder meer van de andere modellen met hoofdairbags vóór en achter. Andere details zijn extra chroom- en edelhout-applicaties, een unieke en bijzonder edele leder-stof-combinatie voor de bekleding, een boordcomputer, en een elektronisch geregelde airconditioning (Climatronic). Bovendien wordt de Passat W8 beschermd door een inbraakalarm met interieurbewaking.