FNV


Loon én tijd struikelblok in CAO`s

In de actuele CAO-conflicten blijkt het niet alleen te gaan over loon, maar ook over tijd. Dat zegt de CAO-coördinator Henk van der Kolk van de vakcentrale FNV.

`Van een echte trend is nog geen sprake - het CAO-seizoen is pas begonnen. Maar er tekenen zich wel alvast een paar hoofdlijnen af. Waar het nu stroef loopt gaat het om loon - dat is niets nieuws. Wel nieuw is de factor tijd. En vooral de zeggenschap daarover, aldus Van der Kolk.

Van der Kolk is verantwoordelijk voor het arbeidsvoorwaardenbeleid van Nederlands grootste vakcentrale. Hij wil nog geen verregaande conclusies trekken.

In totaal sluiten onze bonden bijna 1200 CAOs af. Daarvan moet de helft dit jaar worden vernieuwd.`

`Een aantal daarvan hebben we redelijk makkelijk afgesloten. Denk maar `ns aan Unilever, een CAO met een hele mooie scholingparagraaf en naschoolse kinderopvang. Maar ook Vendex - V&D, Bijenkorf - en de schoonmaaksector.

Van der Kolk: De CAO-conflicten waar we nu mee te maken hebben staan op in principe zichzelf. Daar zit wat mij betreft geen hogere strategie achter.`

`Wel zie je dat twee factoren een rol spelen: Natuurlijk het loon. Dat geldt vooral de bouw. Maar zeker bij de touringcarchauffeurs en ook bij de sector metaaltechniek verzetten werkgevers zich vooral ook tegen de wensen van de bonden voor meer zeggenschap over tijd door werknemers.

Volgens Van der Kolk speelt er nog een ander aspect een rol bij de troebelen van de laatste dagen:

Bij een bedrijf als Unilever heb je met een groot concern te maken. In de bouw heb je grote en kleine bouwbedrijven. Voor de metaaltechniek geldt dat ook. Dat maakt onderhandelingen gecompliceerder. Met name de kleintjes hebben de neiging zich langer te verzetten in tegenstelling tot grote bedrijven binnen sectoren, zo leert de ervaring. En dat maakt onderhandelingen lastiger.

2 maart 2001