Proximus

Barre de navigation

Facts and figures

Vrijdag 2 maart 2001

UMTS : Proximus op weg naar de mobiele informatiemaatschappij

Proximus Belgacom Mobile sleepte vrijdag 2 maart 2001 tijdens de veiling door de Belgische overheid 1 van de 4 UMTS-licenties in de wacht. De GSM-operator telde hiervoor een bedrag van 150,2 miljoen EUR (6,059 miljard BEF) neer. Proximus opteerde voor de A licentie omdat deze volgens haar een hogere intrinsieke waarde heeft zowel op technisch als op strategisch gebied. Dankzij de verwerving van deze licentie, vernieuwt Proximus het engagement, dat zij reeds sinds haar opstarting in 1994 nastreeft namelijk het mobiel bellen toegankelijk maken voor het grote publiek.

Philippe Vander Putten, gedelegeerd bestuurder van Proximus Belgacom Mobile: "Proximus kan dankzij deze UMTS-licentie voortzetten wat ze in 2000 met de lancering van WAP en dit jaar met GPRS begonnen is: de draagbare telefoon omvormen tot een onmisbare metgezel in ons dagelijkse leven, niet alleen meer om te telefoneren maar ook om bvb werk en vrije tijd te organiseren of om toegang te krijgen tot Internet." Op termijn zal UMTS, door de hoge transmissiesnelheid en de vele toepassingen, de mogelijkheid bieden om via GSM te surfen op Internet, e-mail te consulteren en te versturen, muziek te beluisteren, video's en films te bekijken, on-line te spelen (alleen of met meer), videoconferenties te houden of aankopen te doen via het net. Al deze diensten hebben bovendien het bijkomend voordeel dat ze beschikbaar zijn in functie van de locatie, waar de beller zich op dat moment bevindt. Met UMTS zal de GSM nooit meer gewoon een telefoon zijn, maar een echte 'mobiele multimediametgezel'. Van de 4 aangeboden licenties koos Proximus voor de A licentie. Deze heeft volgens de operator een hogere intrinsieke waarde dan de andere licenties. Dit verklaart waarom de betaalde prijs iets hoger ligt dan de minimum vraagprijs van de Belgische regering. Op het technische vlak biedt de A licentie de beste mogelijkheden om een dienst van hoge kwaliteit aan te bieden. Daarnaast laat zij toe om de internationale samenwerking met de partners te intensifiëren.
Voor deze licentie telde Proximus een bedrag van 150,2 miljoen EUR (6,059 miljard BEF) neer. Dit bedrag lijkt misschien redelijk in vergelijking met wat de sommige operatoren in andere Europese landen betaalden, maar men mag niet vergeten dat de licentie voor de exploitatie gedurende 15 jaar van het GSM-netwerk reeds 223,104 EUR (9 miljard BEF) kostte. Een bedrag dat van België één van de duurste landen ter wereld maakte op dit gebied. Bovendien is de licentie slechts een beperkt onderdeel van de investering die nodig is om het UMTS-netwerk te ontwikkelen en te exploiteren.
Proximus blijft trouw aan haar engagement om diensten van hoge kwaliteit aan te bieden en wil de UMTS-diensten lanceren in de 18 maanden na de toekenning van de licentie, zoals het wettelijk kader ook voorschrijft. Toch blijven er een aantal onzekerheden over de beschikbaarheid van terminals en elementen van het netwerk. Deze onzekerheden kunnen ook invloed hebben op het tijdschema voor de uitbouw van het netwerk en het lanceren van commerciële diensten. Op 8 januari ll. is Proximus gestart met de eindfase van de selectieprocedure voor het leveren van de infrastructuur van het UMTS-netwerk. De bevoegde diensten binnen Proximus bestuderen momenteel de dossiers van de kandidaturen. De keuze van de uiteindelijke leverancier zal in de loop van 2001 gebeuren.

© Copyright 2000 Proximus. All rights reserved.