Polynorm N.V.

SAMENVATTING PERSBERICHT

Polynorm resultaat 2000:


                    2000                1999  
Nettowinst          ¤ 13,9  mln         ¤ 13,9  mln Gelijk 
Cash Flow           ¤ 37,2  mln         ¤ 34,0  mln  +9.5  % 
Omzet               ¤468,9 mln          ¤ 397,6  mln  +17.9 % 
Winst per aandeel   ¤ 8,04              ¤ 8,51   -5.5% 
Dividend 
Keuzedividend contant ¤ 3,00    Keuzedividend contant ¤ 3,00 

Persbericht

Omzet Automotive activiteiten groeit met 40%.


- De nettowinst van de Polynorm Groep bleef met ¤ 13,9 mln gelijk aan die van het vorig jaar.

- De omzet van de Polynorm Groep groeide met 18% waarvan 5% autonoom naar ¤468,9 mln (1999 ¤ 397,6 mln). De omzet groei werd geheel bij de kernactiviteit Automotive gerealiseerd (+41%), de omzet van de divisie Bouwprodukten daalde licht, die van de divisie Installatieprodukten bleef gelijk.


- Het bedrijfsresultaat van de Groep nam toe met 8% naar ¤ 25,7 mln door vergroting van het bedrijfsresultaat bij de kernactiviteit Automotive. Het bedrijfsresultaat van de overige activiteiten nam af.

- De rentelasten van de Groep stegen van ¤ 4,8 mln naar ¤ 8,7 mln.

- In de netto winst zijn begrepen resultaten met een incidenteel karakter zoals de boekwinst op de verkoop van het aandeel in Blocfer van ¤ 2,0 mln.

- De cashflow nam toe met 9% naar ¤ 37,2 mln.

- De Focus Automotive strategie ligt op koers.

- Er werd in het verslagjaar een nieuwe perserij in Zuid Duitsland in aanbouw genomen. In Brazilië werd een beperkte investering gedaan in een perserij.
Omzet
De omzetgroei van de Polynorm Groep werd gerealiseerd bij de kernactiviteit Automotive (divisie Automotive en divisie Plastics) waar de omzet toenam met 41% van ¤ 189,5 mln in 1999 naar ¤ 266,7 mln. Het grootste deel van deze toename komt van het eind 1999 geacquireerde PANA (Delwal) in de Verenigde Staten.
Alle bestaande werkmaatschappijen van de kernactiviteit Automotive zoals Polynorm Automotive, Polynorm Grau en Polynorm Plastics zowel in Roosendaal als in Engeland realiseerden een autonome omzetgroei (totaal 13%).

De divisie Bouwprodukten liet een omzetdaling zien van 6% veroorzaakt door een tegenvallende omzet in de Nederlandse woningbouwmarkt en omzetdaling in de zwakke Duitse bouwmarkt.

De divisie Installatieprodukten kon de omzet van het vorige jaar evenaren ondanks een omzetdaling bij grote vaten en tanks in de belangrijke Duitse markt, waar de overige installatieproducten activiteiten zich goed konden handhaven.

Van de Groepsomzet werd 86% buiten Nederland gerealiseerd. De omzet in Duitsland daalde relatief naar 47% (was 53%). Die in Amerika steeg naar 15% (was 5%).

Resultaten
Het bedrijfsresultaat van de Groep nam toe tot ¤ 25,7 mln (1999 ¤ 23,9 mln).

Het bedrijfsresultaat van de kernactiviteit Automotive nam toe met 20% naar ¤ 19,8 mln (1999 ¤ 16,4mln).
Dit bedrijfsresultaat werd voor meer dan de helft bij Polynorm Automotive in Bunschoten gerealiseerd. Daarnaast droegen ook de andere automotive activiteiten bij aan het bedrijfsresultaat met name de kunststofactiviteiten.

Bij de niet-automotive activiteiten verminderde het bedrijfsresultaat met ¤ 1,6 mln tot ¤5,9 mln (1999 ¤ 7,5 mln), hoofdzakelijk bij de divisie Bouwprodukten.

Tegenover de stijging van het bedrijfsresultaat van de Groep met ¤ 1,8 mln staat de stijging van de rentelasten met ¤ 3,9 mln (van ¤ 4,8 in 1999 naar ¤ 8,7 mln in 2000), wegens de financiering van de nieuwe automotive activiteiten.

Het resultaat voor belasting bleef gelijk door incidentele baten als de boekwinst op de verkoop van de deelneming in Blocfer (¤ 2 mln).
Evenals vorig jaar was de belastingdruk met 26% relatief laag.
De netto winst kwam evenals vorig jaar uit op ¤ 13,9 mln.

Vermogen
Het balanstotaal is toegenomen van ¤ 315 mln naar ¤ 362 mln.
Van deze toename heeft ¤ 30 mln betrekking op het onderhanden investeringsbudget in Zuid Duitsland.
In totaal bedroegen de investeringen ruim ¤ 44 mln. De afschrijvingen beliepen ¤ 23 mln. Het Groepsvermogen daalde van ¤ 106 mln naar ¤ 102 mln met name door afboeking van additionele goodwill met betrekking tot de in 1999 verrichte acquisitie in Amerika. Terzake van de koopsom is een claim aanhangig gemaakt in een arbitrage procedure.

Het risicodragend vermogen werd met ¤ 25 mln vergroot door een achtergestelde lening welke deel uitmaakt van de leningfaciliteiten van in totaal ¤ 100 mln welke door een syndicaat van banken voor de expansie van de Automotive activiteiten ter beschikking werden gesteld en waarop aan het eind van het jaar 2000 in totaal ¤ 55 mln was opgenomen. De solvabiliteit bedroeg 35,1%.

Voor de financiering van de persenstraat in Zuid Duitsland werd een lening afgesloten bij de Duitse bankiers van Polynorm terwijl de in aanbouw zijnde gebouwen zullen worden gehuurd.

Kernactiviteit Automotive
Polynorm Automotive in Bunschoten wist in 2000 een record omzet en nog hogere productie te realiseren.
In het tweede halfjaar kwamen veel nieuwe orders in productie vooral ook voor omvangrijke orders van reserve delen.
Het bedrijfsresultaat bleef vrijwel gelijk door marge verkrapping als gevolg van gestegen staalprijzen die niet volledig konden worden doorberekend, een gewijzigde productmix en een tijdelijk lagere productiviteit door aanlopen van veel nieuwe orders.
De omzetgroei bij Polynorm Automotive in Amerika (PANA) bleef achter bij de verwachting. Mede door de teruglopende autoconjunctuur werd de toegezegde additionele omzet slechts gedeeltelijk gerealiseerd terwijl ook productmoeilijkheden bij een afnemer een rol speelden. Grote inspanningen werden verricht om de kwaliteit van de organisatie te verbeteren en de productiviteit te verhogen.

Polynorm Plastics kon in beide vestigingen de omzet verhogen. Deze activiteit werd geconfronteerd met druk op verkoopprijzen. Door verhoging van de productiviteit kon niettemin het bedrijfsresultaat worden verbeterd.


In de vestigingsplaats van Polynorm Grau in Zuid Duitsland is een nieuwe perserij in aanbouw genomen waarin gefaseerd ook de gereedschapsactiviteiten zullen worden geïntegreerd.
In augustus 2001 zal deze perserij operationeel worden.
In het verslagjaar is een beperkte financiële investering gedaan in een joint venture die persdelen en halffabrikaten gaat leveren aan Ford in Brazilië.

Divisie Bouwprodukten
De omzet van deze divisie daalde in het verslagjaar. De daling van het aantal gereedgekomen woningen op de binnenlandse markt en de in het tweede halfjaar tegenvallende Duitse bouwmarkt zijn daarvan de oorzaak.
In het kader van de Strategie Focus Automotive werd de deelneming in de Franse deurenfabriek Blocfer per 1 oktober beëindigd.
Hoewel kostenbesparingen werden gerealiseerd, kwam aan de verliessituatie bij Polynorm Bruynzeel nog geen einde.
Ondanks de goede positie in speciaalkozijnen daalde de winst bij BOS in Duitsland mede door de hoge staalprijzen.

Divisie Installatieprodukten
De divisie Installatieprodukten realiseerde een omzet gelijk aan die van vorig jaar waarbij de Duitse omzet achterbleef vooral voor wat betreft grote vaten. Aan het eind van het jaar werd met een grote Original Equipment Manafucturer een leveringscontract voor expansievaten afgesloten waardoor in de komende jaren de omzet en resultaten beduidend zullen toenemen.
Het goede bedrijfsresultaat daalde licht. Deze daling is te lokaliseren in de USA en Duitsland. Correctieve maatregelen terzake zijn genomen.

Vooruitzichten
De conjuncturele ontwikkeling is onduidelijk, met name die in de Amerikaanse auto industrie. In het jaar 2001 komt de nieuwe perserij in Zuid Duitsland in bedrijf. Eveneens in 2001 wordt de deconsolidatie van een of beide non-automotive divisies verwacht. Gezien de bovenstaande factoren is het momenteel niet mogelijk een resultaatverwachting uit te spreken.

Dividend
Voorgesteld wordt een dividend naar keuze in contanten of in aandelen ten laste van de reserves.
Het voorgestelde dividend in contanten bedraagt ¤ 3,00 per gewoon aandeel van NLG 10,- (1999 keuzedividend contant ¤ 3,00).
De waarde van het voorgestelde dividend in aandelen zal 3 à 5% hoger zijn dan de waarde van het dividend in contanten.
De vaststelling van het dividend in aandelen zal plaatsvinden één dag na afloop van de keuzeperiode op basis van de gemiddelde koers van het aandeel gedurende de laatste vijf dagen van die keuzeperiode welke op 31 mei 2001 eindigt.

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal plaatsvinden op 16 mei 2001.

Directie Polynorm N.V.
Bunschoten, 2 maart 2001