European Union

Moldova : Parliamentary elections on 25 February 2001 Press Release: Brussels (02-03-2001) - Press: 84 - Nr: 6688/01


Brussel,
3 maart 2001

6688/01 (Presse 84)

P 45/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de parlementsverkiezingen in Moldavië op 25 februari 2001

De EU verheugt zich over de vrije en eerlijke parlementsverkiezingen die met inachtneming van de internationale normen in Moldavië hebben plaatsgevonden. Zij betreurt evenwel dat geen verkiezingen konden worden gehouden in Trans-Dnjestrië.

De EU hoopt op een verdere intensivering van haar betrekkingen met Moldavië op basis van de Partnerschaps- en Samenwerkingsovereenkomst (PSO) en de beginselen daarvan. Zij spoort Moldavië aan, de bepalingen van de PSO te blijven uitvoeren en voort te gaan op de weg van hervormingen, die van essentieel belang zijn voor de stabiliteit en de economische ontwikkeling. Nauwe samenwerking met het IMF is in dit verband ook van belang.

De EU neemt er met voldoening nota van dat Moldavië binnenkort zal toetreden tot de WTO en tot het Stabiliteitspact. Zij moedigt de nieuwe regering tevens aan, te streven naar een snelle oplossing van het conflict in Trans-Dnjestrië. De EU is bereid het hervormingsproces in Moldavië te steunen en bij te dragen tot een regeling van het conflict.