Provincie Limburg

VIRTUELE SUGGESTIES VOOR KUNSTWERK VERDRAG VAN MAASTRICHT

Monument ter ere van tienjarig bestaan
VIRTUELE SUGGESTIES VOOR KUNSTWERK VERDRAG VAN MAASTRICHT

Maura Biava, een Italiaanse kunstenaar, begint op 3 maart a.s. in het Centre Ceramique te Maastricht met het virtueel verzamelen van ideeën en suggesties voor de vormgeving van een kunstwerk ter herinnering aan het Verdrag van Maastricht.

Het virtueel verzamelen van ideeën en suggesties geschiedt door middel van de internetsite www.carla-barbara-claire.nl, ontworpen door de Italiaanse, in Rotterdam woonachtige, kunstenaar Maura Biava (Reggio Emilia, 1970). De bezoekers van de website worden via een gefingeerd dagboek van een denkbeeldige 24-jarige studente geschiedenis geconfronteerd met de vraag: "Kan er straks sprake zijn van één Europese identiteit?". Daarnaast zijn de voorstellen van Biava voor het herinneringsmonument te zien. De bezoekers kunnen een voorkeur uitspreken voor één van de ontwerpen en worden uitgenodigd om zelf met een idee te komen. De website is in de periode 3 maart tot en met 14 april a.s. online waarna Biava alle suggesties inventariseert en uitwerkt tot voorstellen voor het monument.

Naast de voorstellen van Biava zullen nog andere kunstenaars uitgenodigd worden om voorstellen uit te werken. De voorstellen van deze kunstenaars zullen daarna gezamenlijk gepresenteerd worden waarbij een ieder haar of zijn zienswijze over de ideeën kenbaar kan maken. Op basis van deze inspraak zullen de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht gezamenlijk een beslissing nemen welk voorstel uitgewerkt wordt.

Het Verdrag van Maastricht werd tijdens de Eurotop van 9 en 10 december 1991 gesloten in het Gouvernement te Maastricht en er getekend op 7 februari 1992. De Provincie Limburg en de gemeente Maastricht besloten tot het laten ontwerpen van een kunstwerk om daarmee dit voor Maastricht en Europa historisch moment vast te leggen.
Voor het beschreven project en de realisering van het kunstwerk, is in totaal
f 800.000,- ( 363.024) beschikbaar. De Provincie Limburg en de gemeente Maastricht nemen hiervan ieder de helft voor hun rekening.