Landschapsbeheer Nederland

Landelijke Weidevogeldag 2001

Samen met LTO-Nederland, de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten en Vanellus vanellus organiseert Landschapsbeheer Nederland de Landelijke Weidevogeldag 2001. Deze dag staat in het teken van de vrijwillige weidevogelbescherming in Nederland en zal plaatsvinden op zaterdag 3 maart 2001 in Concertgebouw De Vereeniging te Nijmegen. Deze dag is vooral een dankbetuiging aan alle boeren en vrijwilligers die zich bezighouden met vrijwillige weidevogelbescherming.

Samen met ruim 15.000 agrariërs
Sinds 1994 coördineert Landschapsbeheer Nederland de vrijwillige weidevogelbescherming in ons land. Het is een succesvol project en dat blijkt ook uit het jaarverslag 1999.

Een paar cijfers om dit succes te illustreren:

* door heel Nederland houden zich meer dan 10.000 vrijwilligers en 15.000 agrariërs bezig met vrijwillige weidevogelbescherming,
* vrijwillige weidevogelbescherming vindt plaats op circa 330.000 hectare gras- en bouwland;

* dit is maar liefst één vijfde van het Nederlandse landbouwareaal;
* dat betekent dat de legsels van bijna 25.000 broedparen van de grutto worden beschermd, ongeveer 40% van de Nederlandse gruttopopulatie.

Alles over weidevogelbescherming
Op de Landelijke Weidevogeldag spreken verschillende mensen vanuit hun specifieke kennis en ervaring over de diverse aspecten van weidevogelbescherming:

* De heer S. Heldoorn (voorzitter adviescommissie Milieu, Water, Landbouw en Natuur bij het IPO, en gedeputeerde van provincie Friesland) zal zijn licht laten schijnen op het overheidsbeleid voor weidevogelbeheer;

* Aad van Paassen (landelijk coördinator), zal de stand van zaken van de vrijwillige weidevogelbescherming belichten en een doorkijk geven naar de toekomst;

* Hans Schekkerman (Alterra) en Wolf Teunissen (SOVON) zullen interessante ontwikkelingen melden over onderzoek naar en actie voor twee zorgenkinderen: de grutto en de vos;
* Jan van de Geld (terreinbeheerder Natuurmonumenten) zal de mogelijkheden schetsen die boeren hebben om te zorgen voor de terugkeer van watersnip en kemphaan.

Dagvoorzitter is Dirk Tanger, directeur van Landschapsbeheer Noord-Holland.

Tussen de lezingen door zorgt entertainment voor de nodige afwisseling.
In de loop van de dag zullen in het kader van het Internationaal Jaar van de Vrijwilliger enkele vrijwilligers en agrariërs in het zonnetje worden gezet.
In De Vereeniging staan informatiestands van landelijke organisaties, lokale vrijwilligersgroepen en van mensen die iets speciaals hebben met weidevogels.

Wat ons betreft graag tot ziens op de Landelijke Weidevogeldag op zaterdag 3 maart a.s. in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen!

Aad van Paassen

Projectleider Vrijwillige Weidevogelbescherming

Meldt u vóór 26 februari a.s. aan voor de Landelijke Weidevogeldag op 3 maart a.s. door onderstaand formulier in te vullen en te versturen. U ontvangt tijdig een toegangskaart met routebeschrijving.

Organisatie:


Provincie:

Naam: ____________________________________________________________ Voorletters:

Adres ____________________________________________________________ Postcode: ____________________________________________________________ Woonplaats:

Telefoon: ____________________________________________________________

Versturen Wissen

Het programma van de Landelijk Weidevogeldag op zaterdag 3 maart a.s. begint om 10.00 uur en eindigt om circa 15.00.
Hiervoor en hierna, vanaf 9.00 uur en tot 16.00 uur, kunt u een bezoek brengen aan de informatiemarkt.

DE TOEGANG IS GRATIS



Landschapsbeheer Nederland, Postbus 12048, 3501 AA Utrecht Telefoon 030-2345010, Fax 030-2310315
Email: post@landschapsbeheer.com