Ministerie van Middenstand en Landbouw België

03/03/2001

PERSBERICHT

VERDENKING VAN MOND- EN KLAUWZEER IN WEST-VLAANDEREN

Ten gevolge van een ernstige verdenking van mond- en klauwzeer in een varkensbedrijf in Diksmuide (provincie West-Vlaanderen), heeft Minister Jaak Gabriels besloten om - met onmiddellijke ingang - een totaal transportverbod op alle levende landbouwhuisdieren alsook op alle huisdieren op landbouwbedrijven over het ganse land in te stellen.

Een bufferzone voor de gemeenten gelegen in een straal van ongeveer 20 km rond het varkensbedrijf te Diksmuide werd afgebakend. In deze zone is elke toegang tot landbouwbedrijven met dieren ten strengste verboden. Uitzondering kan enkel gemaakt worden voor de bedrijfsdierenarts en de dierenartsen, medewerkers van veterinaire diensten van het Ministerie van Landbouw en voor de noodzakelijke bevoorrading van de dieren.

Aan de federale politie werd gevraagd reeds vanaf deze nacht toe te zien op het totaal vervoerverbod. De eerste vaststellingen laten verhopen dat de besmetting in een vroegtijdig stadium ontdekt is. Zaterdagmorgen zal het getroffen bedrijf worden opgeruimd, evenals de reeds onder toezicht staande contactbedrijven.

De Minister van Landbouw roept alle betrokkenen op de strikst mogelijke sanitaire maatregelen in acht te nemen om verdere verspreiding van het Mond- en Klauwzeervirus te voorkomen.

Het is eveneens aangewezen dat de landbouwers alle mogelijke voorzorgsmaatregelen in acht nemen en alle vreemde personen de toegang ontzeggen tot hun landbouwbedrijf.

Minister Jaak Gabriels maakt een stand van zaken op en zal alle nodige preciseringen toelichten tijdens een persconferentie op zaterdagnamiddag 03/03/2001 om 16u00 op zijn kabinet op de Maria-Theresiastraat 1 te B-1000 Brussel.