Partij van de Arbeid

PES-Europarlementarier Corbey wil omvattende aanpak van Aids, Malaria en Tuberculose

Brussel, 4 maart 2000 "Ook al breng je hele scheepsladingen gratis medicijnen naar Afrika, dan nog komen ze niet bij de mensen die ze nodig hebben. Om ziekten effectief te bestrijden moeten onderwijs, vakbonden, kerken en vrouwenorganisaties ingeschakeld worden. De sociale infrastructuur is doorslaggevend".
Dit is de insteek van PES-Europarlementariër Dorette Corbey, die namens de industriecommissie van het Europees Parlement een adviesrapport over dit onderwerp voorbereidt.

Corbey wil een omvattend initiatief van de Europese Unie om ziekten in Afrika voortvarend te bestrijden. Er moeten maatregelen komen om de beschikbaarheid van goedkope of gratis medicijnen in de armste landen te bevorderen. Daarvoor is een stelsel van gedifferentieerde prijzen nodig: essentiële medicijnen moeten in de minst ontwikkelde landen gratis of tegen zeer lage kosten ter beschikking gesteld worden. Ook moet er een EU-richtlijn komen voor 'neglected diseases', die net zoals de richtlijn over zeldzame ziektes (de zgn. orphan drugs-richtlijn) ontwikkeling van medicijnen stimuleert waar de markt het tot nu toe laat afweten.

Daarnaast dringt Corbey aan op een samenwerkingsverband of partnerschap, waarin Europese onderzoeksgelden en geld bestemd voor ontwikkelingssamenwerking samenkomen en de inspanningen van lidstaten en Europese Commissie gebundeld worden.
De binnen het EU-kaderprogramma voor 0 & 0 beschikbare middelen zouden, veel meer dan tot nog toe het geval is, kunnen worden ingezet voor dit specifieke doel, een streven waarvoor Corbey gehoor heeft gevonden bij de voor wetenschappelijk onderzoek bevoegde EU-Commissaris Busquin.
In zijn voorstellen voor het Zesde Kaderprogramma zijn drie regels opgenomen voor onderzoek op het vlak van aids, malaria en tuberculose en er zijn om een platform voor clinical trials op te richten.

Het nieuwe partnerschap zou de naam IMPACT kunnen krijgen, die staat voor: Internationaal, Malaria, Public/Private, AIDS, Coordination, Tuberculosis.
Het moet (1) onderzoek naar vaccins en medicijnen stimuleren en coördineren, (2) bijdragen aan de opbouw van een medische infrastructuur en (3) bijdragen aan gebruik en opbouw sociale infrastructuur.

Corbey zal de opzet van haar rapport nader toelichten voor de commissie ontwikkelingssamenwerking van het Europees Parlement op maandag, 5 maart.