CAP GEMINI ERNST & YOUNG NEDERLAND B.V.

PERSBERICHT

Onderzoek naar ERP-pakketten:
Voor elke groothandel wat wils

Utrecht, 5 maart 2001 -Voor iedere groothandel en voor iedere portemonnee is er een ERP-pakket te koop. Dat blijkt uit een onderzoek van Cap Gemini Ernst & Young naar ERP-pakketten voor de groothandel. Doel van het onderzoek is om een overzicht te geven van de pakketten voor deze sector. In het onderzoek zijn niet alleen de kernfuncties van 30 ERP-pakketten vergeleken, maar wordt ook op de onderscheidende functies ingegaan. Deze functies kunnen voor een groothandel van grote toegevoegde waarde zijn.

Binnen de sector groothandel is geautomatiseerde ondersteuning van bedrijfsprocessen van groot belang. "Vanuit de markt worden steeds strengere eisen gesteld aan levertijd en leverbetrouwbaarheid. ERP is noodzakelijk om te kunnen voldoen aan die eisen", volgens Philip van Tienen van Cap Gemini Ernst & Young.
Er zijn veel verschillende ERP-pakketten op de markt. Voor de groothandel is het van belang dat de juiste functionaliteiten door het ERP-pakket worden ondersteund. Daarom onderzocht Cap Gemini Ernst & Young de beschikbare pakketten.

Uit het onderzoek blijkt dat de markt voor ERP-pakketten een redelijk volwassen markt is. Er zijn behoorlijk wat pakketten die de kernprocessen van een groothandel goed ondersteunen. Er zijn een paar grote ERP-leveranciers als SAP, Oracle en Peoplesoft met veelomvattende pakketten, maar ook de subtop biedt prima functionaliteiten tegen lagere licentie- en implementatiekosten. De verschillende pakketten onderscheiden zich verder door branchespecifieke kenmerken en extra's als e-procurement- en marktplaats-functionaliteiten. In eerste instantie is het voor een groothandel van belang dat de kernprocessen goed ondersteund worden door een pakket. Extra's als e-commerce-functionaliteiten kunnen echter een onderscheidende rol spelen voor een bedrijf en moeten bij de selectie van een pakket zeker worden meegenomen.

"Een te snelle selectie van een ERP-pakket, waarbij onvoldoende wordt stilgestaan bij de gewenste functionaliteiten, kan leiden tot kostbaar maatwerk. Het pakket zal dan bovendien minder goed aansluiten bij de bedrijfsprocessen, waardoor de beoogde efficiencyvoordelen achterwege blijven," aldus Van Tienen. "Alles wat in de selectie goed gedaan wordt, zorgt voor risicovermindering. In een ERP-pakket wordt de complete bedrijfsvoering vastgelegd. Een goede selectie is dus geen overbodige luxe."

Over het onderzoek
Het onderzoek geeft een overzicht van 30 ERP-pakketten voor de groothandel. Het onderzoek vergelijkt de functionaliteiten van de ERP-pakketten op de volgende gebieden: beleid, inkoop, opslag, verkoop, service en support. Verder wordt er een vergelijking gemaakt op basis van platformondersteuning, e-commerce, warehouse management, CRM en EDI. Door middel van het invullen van een on line database hebben 30 ERP-softwareleveranciers informatie verstrekt aan de onderzoeksgroep van Cap Gemini Ernst & Young. Op basis van deze gegevens is geïnventariseerd welke functionaliteiten door de verschillende pakketten ondersteund worden en wat de licentie- en implementatiekosten daarvan zijn. De resultaten zijn verschenen in een onderzoeksrapport, getiteld 'ERP en de groothandel'.

Over Cap Gemini Ernst & Young
Cap Gemini Ernst & Young is één van de grootste management- en IT-adviesorganisaties ter wereld en is genoteerd aan de aandelenbeurzen in Parijs en Amsterdam. Op wereldwijde schaal is de onderneming actief in management consulting en IT-dienstverlening, systeemintegratie, technologieontwikkeling, ontwerp en outsourcing. Met deze activiteiten helpt de onderneming in de nieuwe economie zowel traditionele bedrijven als 'dot-companies' voortdurend nieuwe groeistrategieën te ontwikkelen. De nieuw geformeerde organisatie heeft wereldwijd meer dan 59.000 medewerkers in dienst waarvan 9.000 in de Benelux. De organisatie realiseert een omzet van 8,5 miljard euro (pro forma 2000). Meer informatie over specifieke dienstverlening, kantoren en research is beschikbaar op: www.cgey.com en www.nl.cgey.com.


_

Noot aan de redactie