European Union

FRY / Republika Srpska of Bosnia and Herzegovina : special parallel relations Press Release: Brussels (05-03-2001) - Press: 88 - Nr: 6747/01


Brussel,
5 maart 2001

6747/01 (Presse 88)

P 48/01

(OR. en)

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

over de totstandbrenging van speciale parallelle relaties tussen

de Federale Republiek Joegoslavië en de Republika Srpska van Bosnië en Herzegovina

De Europese Unie neemt er nota van dat vandaag een overeenkomst inzake speciale parallelle relaties is gesloten tussen de Federale Republiek Joegoslavië en de Republika Srpska van Bosnië en Herzegovina, zulks in overeenstemming met het akkoord van Dayton/Parijs.

De EU wenst te beklemtonen dat alle aspecten van deze speciale relaties gebaseerd moeten zijn op volledige transparantie, alsook op respect voor de soevereiniteit, de territoriale integriteit en de politieke onafhankelijkheid van de staat Bosnië en Herzegovina.

De Unie ziet uit naar versterkte en verdiepte relaties tussen de FRJ en de staat Bosnië en Herzegovina.

De EU verwacht tevens de grootst mogelijke steun van de betrokken partijen voor alle aspecten van het vredesproces van Dayton met het oog op de bevordering van duurzame vrede en stabiliteit in de gehele regio.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.