NMBS

Datum : 06/03/01

NMBS-investeringsplan vergeet Limburg niet

Een delegatie uit Limburg onder leiding van Gouverneur Hilde Houben-Bertrand werd maandagmiddag 5 maart ontvangen door de NMBS. Gedelegeerd Bestuurder Etienne Schouppe,
bestuurder-adjunct-directeur-generaal Antoine Martens en Netwerk-verantwoordelijke Alex Migom kregen een dossier overhandigd, opgesteld door de GOM-Limburg. Het dossier somt de spoorwegprojecten op die Limburg extra belangrijk vindt.

Het overleg dat hierop volgde, wees uit dat een groot aantal van die projecten staat opgenomen in het basis-10-jareninvesteringsplan dat de NMBS aan haar voogdijminister voorstelde:

* de boog van Leuven: de aanleg van de boog, die zal zorgen voor een gevoelige versnelling van de verbinding Hasselt-Brussel, is tegen eind 2005 afgerond;

* de verdubbeling van de lijn Landen-Alken(-Hasselt): in een eerste fase wordt het kruisingsstation Sint-Truiden aangepast, wat de uitbatingsmogelijkheden reeds sterk zal versoepelen;
* ook de heropening van de goederenlijn Genk-Neerpelt en de aansluiting op de IJzeren Rijn is geprogrammeerd. Hierdoor zal de industriezone van midden-Limburg over een snellere verbinding beschikken met Noord-Duitsland;

* de heropening van de lijn (Hasselt-)Genk-Maasmechelen: dit is een van de zes lijnen die de NMBS op vraag van Minister Durant bestudeert; bij positief resultaat kan hier ook werk van worden gemaakt.

Voor wat de eventuele heropening van de lijn Hasselt-Maastricht betreft, werd overeengekomen dat dit zal worden bestudeerd in een multidisciplinaire werkgroep waaraan de NMBS zal deelnemen.

De door de Limburgse instanties voorgestelde verbeteringen van de reizigersdienst, zoals de versnelling van de verbinding Hasselt-Brussel, zullen hun weerslag krijgen in functie van de uitvoering van de geplande infrastructuurwerken of deze in uitvoering.

Vanzelfsprekend zullen de uiteindelijke verwezenlijkingen en de timing van de verbeteringen worden bepaald door de middelen die de staat uiteindelijk ter beschikking van de NMBS zal stellen voor de uitvoering van het volgende investeringsprogramma.

© 2001 NMBS