Volksunie

Bert Anciaux wil collectie Manteau in Vlaanderen houden (06/03/01)

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux zoekt naar een manier om de brieven en andere waardevolle documenten uit de collectie van Angèle Manteau in Vlaanderen te houden. Eventueel overweegt de minister om deze delen van de collectie zelf aan te kopen. Dat heeft Anciaux vanmiddag in het Vlaams Parlement geantwoord op een actuele vraag van VU&ID-fractieleider Paul Van Grembergen. Die uitte zijn bezorgdheid over de geplande openbare veiling van de priv'-collectie van Manteau, gedurende vele jaren de belangrijkste literaire uitgeefster in Vlaanderen.

Wat de openbare veiling van de priv'-bibliotheek van mevrouw Manteau betreft kan volgens Anciaux worden aangenomen dat hier niet meteen unieke en/of zeldzame boeken mee gemoeid zijn. Dit geldt evenwel niet voor de brieven en andere documenten die op dezelfde veiling te koop worden aangeboden. Hierin zitten in vele gevallen stukken die van literair-historisch belang zijn.

Om te beletten dat cultureel erfgoed van uitzonderlijk belang Vlaanderen verlaat zijn er meerdere formules mogelijk. Het is niet noodzakelijk de Vlaamse Gemeenschap die het bijzonder cultureel erfgoed moet aankopen. Ook lokale overheden en priv'personen kunnen hier een taak opnemen.

Auteur:
Bert Anciaux
Vlaams minister van cultuur (VU&ID)

Meer informatie:
Contactpersoon: Koen T'Sijen, woordvoerder
Telefoon: tel. (02) 553 28 11
E-post: koen.tsijen@vlaanderen.be