GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 6 maart 2001 10:13

Tijd voor arbitrage tussen NS-directie en personeel

( 5 maart 2001)

Het is geen grote verrassing dat de leden van FNV-spoor in een referendum het akkoord tussen NS en de bonden afwijzen. Al eerder werd het akkoord massaal verworpen door de leden van de VVMC. Nu de bondsleden in meerderheid geen steun geven aan het akkoord liggen nieuwe onrust en acties in het verschiet. Dit dient in het belang van de reiziger - maar ook in het belang van de NS en haar personeel - voorkomen te worden.

GroenLinks heeft de afgelopen dagen en weken met alle betrokkenen (werkgevers, bonden en collectieven) overleg gehad. Het is overduidelijk dat er opnieuw geïnvesteerd moet worden in een betere relatie tussen leiding en personeel. Daarbij is de hulp van derden onontbeerlijk. Wij bepleiten daarom met kracht een bindende arbitrage en roepen de betrokken partijen op daarmee in te stemmen.

Beide partijen dienen zich vooraf te committeren aan het oordeel van de arbitrage-commissie. De commissie zou uit drie personen kunnen bestaan. Zowel de directie als het personeel dragen één lid voor, het derde lid wordt door beide gekozen arbiters benoemd. De commissie zou niet alleen een oplossing voor het huidige conflict moeten aandragen, maar ook aanbevelingen kunnen doen die leiden tot een duurzame verbetering van de arbeidsverhoudingen.

Femke Halsema
Paul Rosenmöller

Den Haag,
5 maart 2001