Socialistische Partij

Euro mag burger niet in portemonnee pakken


06-03-2001 De SP vindt dat de burger niet het slachtoffer mag worden van de invoering van de euro. Ook de overheid moet daarbij het goede voorbeeld geven en daarom boetes niet verhogen bij de omzetting in euroboetes.

Begin vorige maand zei premier Kok dat hij nog een 'hartig woordje' wil spreken met de ondernemers om te voorkomen dat 'winkeliers en ondernemingen prijsstijgingen zouden kunnen gaan incasseren'. Het FNV heeft al aangekondigd dat
europrijsstijgingen 'keihard' worden vertaald in hogere looneisen. Uit een enquête van het NIPO in opdracht van de SP bleek vorige jaar september dat 63 procent van de Nederlanders verwacht dat het leven duurder wordt na de invoering van de euro. De SP vindt dat de overheid de verantwoordelijkheid heeft om ervoor te zorgen dat de invoering van de euro, waar de burger zich nooit over heeft kunnen uitspreken, niet leidt tot extra prijsstijgingen. De overheid moet daarom een prijzenwet en een noodplan voor de herinvoering van de gulden achter de hand houden. Minister Zalm van Financiën zei in 1997 immers dat de Nederlandse regering 'de gulden niet zomaar in Hofvijver gooit'. Tegelijkertijd mag van diezelfde overheid ook een voorbeeldfunctie verwacht worden en dat doet zij niet door boetes met 10 procent te verhogen bij de afronding in euro's.