Gemeente Breda

07-03-2001

Economische barometer meet sociaal-economisch klimaat De gemeente Breda gaat de komende drie jaar samen met de Rabobank Breda en de Hogeschool Brabant de Bredase Economische Barometer opzetten en uitvoeren. De Barometer is een onderzoeksinstrument dat het sociaal-economisch klimaat van Breda aangeeft. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten. Deze ontwikkeling komt voort uit de behoefte van marktpartijen aan informatie over bedrijven, arbeidsmarkt en concurrentiekracht. De informatie moet actueel zijn en blijven. Nog dit jaar gaan de drie betrokken partijen de eerste Bredase Economische Barometer presenteren. Binnenkort ondertekenen zij een samenwerkings- overeenkomst.

Informatiebehoefte
Bedrijven, koepelorganisaties en andere marktpartijen hebben behoefte aan actuele, permanente en gestructureerde informatie over bedrijven, arbeidsmarkt, beroepsbevolking, werkgelegenheidsontwikkeling en concurrentiekracht. Er is een goede informatievoorziening nodig om de sociaal-economische ontwikkeling van Breda te kunnen volgen. Deze informatie is een basis voor beleid en activiteiten zowel voor de gemeente als voor bedrijven.
Door en voor de gemeente Breda worden veel onderzoeken verricht omtrent het sociaal-economisch klimaat van de stad. Deze leveren geen eenduidig en consistent totaaloverzicht. Daarom komt er nu de Bredase Economische Barometer: een eenduidig instrument dat op een heldere manier het sociaal-economische klimaat van Breda aangeeft. De samenwerking met de Rabobank Breda en de Hogeschool Brabant levert op zich ook al een meerwaarde.

Overeenkomst
In het Plan van Aanpak Bredase Economische Barometer staan de stappen om nog dit jaar de eerste Barometer te kunnen presenteren. De drie samenwerkende partijen ondertekenen hiervoor een overeenkomst waarin staat wat elke partij bijdraagt in financiën, kennis en menskracht. De coördinatie en uitvoering is in handen van de afdeling Onderzoek en Informatie van de gemeente Breda. Na ondertekening worden eind 2001 de eerste resultaten verwacht.

Barometer en Stadsvisie
De meerwaarde van het onderzoeksinstrument Barometer is dat systematisch en gewogen inzicht wordt gegeven in de stand van zaken van de Bredase economie. Ook voor het uitvoeren van projecten van de Stadsvisie is de Barometer een belangrijk middel. In de Stadsvisie staat de ambitie voor de economische ontwikkeling van Breda. Doelstellingen voor die ambitie zijn het versterken van de economische functie van de binnenstad, het verbeteren van de werkgelegenheid bij bestaande bedrijvigheid en extra maatregelen om langdurig werklozen aan het werk te helpen. Wanneer de Raad van Commissarissen van de NV Brim bereid is haar financiële medewerking te verlenen, ondertekent het gemeentebestuur de samenwerkingsovereenkomst voor de komende drie jaar. De totale kosten voor het ontwikkelen en uitvoeren van de Bredase Economische Barometer zijn 210.200,-.

Breda, 7 maart 2001