Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 08/03/2001



Theologie Vrije Universiteit durft de diepte in

De Samen op Weg-kerken zijn 7 maart een actie gestart om jongeren voor het predikantschap te werven. De actie wordt gevoerd onder het motto Durf de diepte in, word predikant. Het is merkwaardig dat in deze actie de Vrije Universiteit niet wordt genoemd als erkende predikantsopleiding. Dat vindt prof. dr. M.E. Brinkman, decaan van de Faculteit der Godgeleerdheid. En dat terwijl de studentaantallen op de VU vrij hoog zijn: vorig jaar meldden zich 14 studenten voor de predikantsopleiding, dit jaar 19.

De SoW-kerken hebben in december 1999 de intentie uitgesproken het contract voor de predikantsopleiding met de VU op te zeggen. In totaal 120 kerkenraden hebben echter tegen de opzegging van dit contract bij de gereformeerde synode geprotesteerd. Binnen twee jaar moet de gereformeerde synode dit besluit al of niet bekrachtigen. Zolang er geen definitief besluit is genomen, is de opleiding aan de VU een volledig erkende SoW-opleiding. Dat blijken de SoW-kerken ook zelf uit te willen stralen, want op de televisiebeelden uit de Amsterdamse Willem de Zwijgerkerk die het NOS-Journaal op 7 maart aan deze SoW-actie wijdde, waren uitsluitend VU-studenten te zien.

De VU zal de komende jaren nadrukkelijk gaan inspelen op de wens van veel theologiestudenten om na verloop van tijd meer beroepsmogelijkheden te hebben naast het predikantschap. Nauw verweven met de predikantsopleiding zal zij ook een volledige opleiding tot leraar godsdienst en levensbeschouwing (samen met de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek); tot geestelijk verzorger (samen met de Faculteit der Geneeskunde); tot journalist (samen met de Faculteit der Sociaal-Culturele Wetenschappen ) en tot manager (eveneens met laatstgenoemde faculteit) gaan aanbieden. Onderdelen uit deze beroepsopleidingen zal de VU ook aan afgestudeerde predikanten aanbieden, zodat zij zich alsnog kunnen laten bijscholen in een andere richting.

De vorige week aangekondigde fusie tussen de VU en Windesheim biedt de theologische faculteit de mogelijkheid dit brede palet van theologische beroepsmogelijkheden op zowel wetenschappelijk als ook hoger beroepsniveau aan te bieden. Naast de al eerder aangekondigde samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en nu met de Hogeschool Windesheim te Zwolle zullen er de komende maanden meer mededelingen volgen over nieuwe samenwerkingsverbanden. Daarmee lijkt de droevige stemming die in theologisch Amsterdam in februari heerste rondom de sluiting van de afdeling theologie aan de Universiteit van Amsterdam voorbij.