Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=410936



Ministerie van Buitenlandse Zaken Persbericht

8 maart 2001

Nummer 33

Het vandaag verschenen rapport van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) over veiligheid en stabiliteit in Afrika is een stimulans om op de ingezette koers verder te gaan, aldus Eveline Herfkens. Het AIV legde het Afrika-beleid onder de loep dat in 1999 door Jozias van Aartsen, minister van Buitenlandse Zaken en Eveline Herfkens, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, is ingezet. De AIV onderschrijft een voortzetting van de Nederlandse betrokkenheid bij Afrika en houdt een pleidooi voor een intensieve Nederlandse inzet om Afrika veiliger en stabieler te maken. In het rapport wordt de nadruk gelegd op verdere coherentie van het Afrika-beleid, dat aansluit bij de Nederlandse inspanningen om te komen tot een coherente en consistente aanpak, waarbij integratie van politieke, economische en ontwikkelingsinstrumenten voorop staat.

De AIV houdt een pleidooi voor de voortzetting van internationale, Europese en Nederlandse betrokkenheid om Afrika veiliger en stabieler te maken. Dit is in lijn met de Nederlandse initiatieven om conflicten in Afrika in de Algemene Raad van de EU en tijdens het Nederlandse lidmaatschap van de VN Veiligheidsraad aan de orde te stellen. Maar ook andere multilaterale instellingen, zoals de Wereldbank, het IMF en de Global Coalition for Africa kunnen rekenen op Nederlandse ondersteuning.

De door de AIV bepleite voortzetting van steun aan Afrikaanse regionale initiatieven op het gebied van veiligheid en stabiliteit wordt gedeeld en in de praktijk uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn steun aan ECOMOG en een aantal ECOMOG-lidstaten, aktiviteiten in SADC-verband, ondersteuning van het IGAD-secretariaat, steun aan bemiddelaars in de conflicten in de DR Congo en Burundi, bijdragen aan de OAE (conflictpreventie) en de direkte Nederlandse training van Afrikaanse militaire waarnemers.

Verder noemt de AIV de intensieve Nederlandse inzet om veiligheid en stabiliteit te bevorderen, waarbij aandacht voor het beleid om democratiseringsprocessen te ondersteunen, het gebruik van kleine wapens terug te dringen en te strijden tegen het financieren van wapens en conflicten uit de opbrengst van natuurlijke hulpbronnen.

Dat steun aan verkiezingen meer moet zijn dan het waarnemen wordt geheel onderschreven. Zo wordt in diverse Afrikaanse landen al veel bredere steun gegeven dan uitsluitend het financieren van verkiezingswaarnemers. Dit traject omvat immers ook ondersteuning tijdens de voorafgaande periode waaronder steun aan logistiek en voorlichtingsaktiviteiten. Het versterken van parlementen, via de Internationale Parlementaire Unie, maar ook andere organisaties, ter versterking van democratische instituties krijgt ruime aandacht.

De AIV benadrukt het belang van het terugdringen van kleine wapens in Afrika. Gezien de grote rol die deze wapens spelen bij conflicten, maakt Nederland zich sterk binnen de Europese Unie, de SADC en de Verenigde Naties om maatregelen te treffen om verspreiding tegen te gaan. Nederland is aktief betrokken bij de voorbereiding van de VN-conferentie over illegale produktie en handel in lichte wapens in juli 2001 en zal aan de controle op handel en leveranties van munitie, zoals aangegeven door de AIV, aandacht besteden.

De aanbeveling van de AIV om de opbrengsten van natuurlijke hulpbronnen zo eerlijk mogelijk onder de bevolking te verdelen wordt uiteraard gedeeld. Nederland ondersteunt dan ook krachtig activiteiten gericht op het tegengaan van misbruik van deze natuurlijke rijkdommen voor het financiering van wapens en conflicten. Steun is verleend aan de VN-expertgroepen die onderzoek doen naar misbruik in Angola, de Democratische Republiek Congo en Sierra Leone. Verder is Nederland betrokken bij de voorbereidingen van een internationaal certificerings-systeem voor diamanten. Het voorstel van de AIV om internationale en Afrikaanse inspanningen ter bestrijding van handel in hard drugs krachtiger te ondersteunen zal nader worden onderzocht.

De AIV spreekt zich positief uit over de ondersteuning die Nederland geeft aan conflict- en geweldpreventie. Nederland richt zich hierbij op vredes-aktiviteiten, wederopbouw, jongerenprogramma's en internationaal geleide vredesprocessen zoals in de DRC, Soedan en Sierra Leone en Ethiopie en Eritrea. Verder draagt Nederland ruim bij aan ontwapenings-, demobilisatie en reintegratieprogramma's ingezet om (kind)soldaten uit de spiraal van geweld te halen. De aandacht voor vrouwen in conflictsituaties, zoals in het advies bepleit, wordt onderschreven. Nederland is de grootste donor van UNIFEM.

Aids krijgt in het AIV-advies terecht grote aandacht. De gevolgen van deze ziekte zijn voor Afrika rampzalig. Internationaal is Nederland een van de grootste donoren via UNAIDS en UNFPA. Verder richt Nederland zich op opname van de aidsproblematiek in de sectorale benadering. Aidsbestrijding betreft een veel breder terrein dan gezondheidszorg en vereist zowel preventieve als curatieve aktiviteiten. Nederland heeft brede steun uitgesproken aan het Zuid-Afrikaanse streven om in het geneesmiddelen-beleid gebruik te maken van de ruimte die WTO/TRIPS biedt bij het importeren van betaalbare medicijnen uit andere ontwikkelingslanden.

Bij de bevordering van respect voor mensenrechten speelt Nederland een zeer aktieve rol. Een notitie hierover is in voorbereiding. De door de AIV gesuggereerde financiele ondersteuning van de 'African Commission on Human and Peoples Rights' is al in gang gezet. Het door de AIV genoemde belang van een onafhankelijke rechterlijke macht en advokatuur wordt gedeeld en in een aantal Afrikaanse landen biedt Nederland ondersteuning aan de opbouw van deze sector.

Het advies van de AIV om, conform de voorstellen van de Secretaris-Generaal van de VN, vijftig procent van de hulp aan Afrika te besteden is en wordt ook door Nederland onderschreven, maar daarbij zijn we mede afhankelijk van een breed politiek en maatschappelijk draagvlak om deze prioriteit ook daadwerkelijk te realiseren. Momenteel zit Nederland dicht tegen de vijftig procent aan.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, directie Voorlichting en Communicatie, Lucille Merks, telefoon 070-3486576 of 06-531 044 08.

===