AEGON

PERSBERICHT

AEGON VERWERFT DIRECT MARKETING SERVICES BEDRIJVEN VAN J.C. PENNEY Overname maakt AEGON USA marktleider in leven- en ongevallenverzekeringen via direct marketing

AEGON N.V., de in Den Haag gevestigde internationale verzekeringsgroep en aanbieder van financiële diensten, middels een dochter in de Verenigde Staten en het in Plano, Texas (USA), gevestigde warenhuisconcern J.C. Penney Company, Inc. zijn een bindende overeenkomst aangegaan die voorziet in AEGON's aankoop van de Direct Marketing Services bedrijfsonderdelen van J.C. Penney voor een bedrag van USD 1,3 miljard in contanten. Onder de overeenkomst gaan J.C. Penney en AEGON (via zijn dochteronderneming Commonwealth General) een 15-jaar durende strategische marketing alliantie aan met de bedoeling een uitgebreider scala aan financiële lidmaatschapsdiensten en producten aan te bieden aan JCPenney-klanten. De J.C. Penney Direct Marketing Services bedrijven zullen onderdeel worden van de AEGON USA bedrijven. AEGON USA zal na de transactie de grootste direct marketing organisatie worden op het gebied van levensverzekeringen en aanvullende ziektekostenverzekeringen in de Verenigde Staten van Amerika, gemeten naar premie-inkomen op basis van de cijfers per ultimo 1999. De transactie, die naar alle waarschijnlijkheid in het tweede kwartaal van 2001 zal worden afgerond, zal naar verwachting een positief effect hebben op AEGON's winst per aandeel in 2001 en daarop volgende jaren.

Zowel J.C. Penney's Direct Marketing Services als AEGON USA, door zijn divisie Special Markets Group zijn vooraanstaande direct writers van levensverzekeringen en aanvullende ziektekostenverzekeringen in de Verenigde Staten.

J.C. Penney's Direct Marketing Services heeft momenteel ongeveer 12 miljoen klanten, voornamelijk in de VS en Canada en zijn omzet bedroeg in 1999 USD 1,1 miljard. Zij verkopen via direct marketing levens-, ongevallen- en aanvullende ziektekostenverzekeringen aan creditcardhouders van ondernemingen waarmee samenwerkingsovereenkomsten zijn afgesloten. Deze partners zijn ondermeer banken, oliemaatschappijen en warenhuizen, met inbegrip van de J.C. Penney warenhuizen. Meer dan 50% van de totale omzet is afkomstig uit samenwerkingsverbanden met andere ondernemingen dan J.C. Penney. In mei 2000 kondigde het management van J.C. Penney aan de strategische mogelijkheden voor zijn Direct Marketing Services bedrijfsonderdeel te herzien. AEGON USA's Special Markets Group heeft meer dan 3,5 miljoen polishouders en is een van de grootste verkopers van leven- en aanvullende ziektekostenverzekeringen in de Verenigde Staten via direct marketing. Over het boekjaar 1999 bedroeg de totale omzet USD 1,1 miljard. Dit bedrijfsonderdeel van AEGON USA concentreert zich op twee primaire distributiekanalen: directe verkopen aan de klant ondersteund door reclamespots op televisie, direct mail en online verkoop, alsook via samenwerkingsverbanden met derden. Onder de partners van de Special Markets Group bevinden zich onder andere: financiële instellingen, verenigingen, werkgeversorganisaties, beroepsorganisaties en autodealers.

Krachtenbundeling

Voor AEGON USA creëert de overname mogelijkheden tot verdere efficiencyverbeteringen en groei van zijn direct marketing activiteiten. De expertise in telemarketing van J.C. Penney's Direct Marketing Services vult de kracht van de Special Markets Group in klantenwerving via televisie en direct mail aan. J.C. Penney's Direct Marketing Services geeft AEGON tevens toegang tot retail- en andere samenwerkingsverbanden. Bovendien krijgt AEGON door de samenvoeging ontstane schaalvergroting de mogelijkheid zijn strategie om tot de lage kostenaanbieders te horen uit te voeren. De schaalvergroting en de combinatie van de expertise op het gebied van telemarketing van de J.C. Penney Direct Marketing Services met AEGON Special Markets Group's succesvolle tv-commercials en direct mail zullen naar verwachting gunstige effecten te zien geven in de marktbewerking en synergiën creëren.

Financiering van de transactie

Bij het vaststellen van de overnameprijs is uitgegaan van een rendement op het totaal geïnvesteerd vermogen van meer dan 11% na belasting, hetgeen AEGON's minimale rendementseis voor acquisities overtreft. De acquisitieprijs bevat geen goodwill van enige betekenis. AEGON zal deze transactie geheel in contanten voldoen. De transactie zal worden gefinancierd uit de opbrengst van de uitgifte van nieuwe gewone aandelen AEGON N.V. in de loop van 2001. Deze emissie vertegenwoordigt ongeveer 3% van AEGON's huidige totale uitstaande aandelenkapitaal. Verwacht wordt dat de acquisitie onmiddelijk zal resulteren in een klein positief effect op de winst per aandeel in 2001.

Reactie van de bestuursvoorzitter van AEGON USA

Donald J. Shepard, bestuursvoorzitter van AEGON USA en lid van de Raad van Bestuur van AEGON N.V. stelt: " AEGON USA heeft een goede staat van dienst opgebouwd waar het gaat om geslaagde integraties van bedrijven en het stimuleren van medewerkers tot het realiseren van bovengemiddelde waardecreatie. Wij zijn van mening dat aandeelhouders, polishouders en marketingpartners van beide ondernemingen zullen profiteren van de krachtenbundeling van de twee organisaties. Wij verheugen ons op de samenwerking met het management en de medewerkers van J.C. Penney's Direct Marketing Services."

Management

De belangrijkste bedrijfsactiviteiten van AEGON USA's Special Markets Group bevinden zich in Baltimore (Maryland), Frazer (Pennsylvania) en Atlanta (Georgia). De belangrijkste vestiging van J.C. Penney Direct Marketing Services bevindt zich in Plano (Texas), terwijl in Richardson (Texas) een groot call center is gevestigd. AEGON zal producten onder het J.C. Penney merk blijven voeren aan huidige klanten van J.C. Penney.

De transactie is onder voorbehoud van het vervullen van de gebruikelijke voorwaarden, waaronder de vereiste goedkeuring van toezichthoudende instanties.

Den Haag, Baltimore, 8 maart 2001

Voor nadere inlichtingen:

AEGON USA, Inc. AEGON N.V.
Press and Public Relations Group Communications
+ 1 410 576 45 76 + 31 70 344 83 44


Investor Relations Investor Relations

+ 1 410 576 4577 + 31 70 344 83 05



Meer achtergrondinformatie over AEGON, AEGON USA en J.C. Penney Direct Marketing Services, treft u aan op de web sites: www.aegon.com, www.aegonins.com en www.jcpenney.com