SP afdeling Groningen

hoofdscherm afdeling Groningen

8 maart 2001

Personeelsgebrek: peuterspeelzaal dicht

De gemeente Groningen zegt dat ze peuterspeelzalen heel belangrijk vindt. Terecht. En dus heeft ze besloten dat op elke groep kinderen twee volwassenen aanwezig moeten zijn. Prima. Maar: dan moet je daar ook de mogelijkheden voor bieden. En dat doet de gemeente niet.

De ouders van de kinderen die peuterspeelzaal Hans en Grietje in Beijum bezoeken, kregen onlangs te horen dat de speelzaal gedurende zes dagdelen per week dicht gaat, vanwege een gebrek aan groepshulpen. Die assisteren de peuterleidsters en vallen onder een werkgelegenheidsregeling voor langdurig werklozen. In de brief over de sluiting kregen de ouders te horen dat het personeelsgebrek al geruime tijd bestaat en ook al lang bij de gemeente bekend is.

Voor ons was dat een reden om meteen het gemeentebestuur ter verantwoording te roepen. Raadslid Rosita van Gijlswijk: 'De gemeente heeft professionalisering van het peuterspeelzaalwerk hoog in het vaandel staan. Dan kan het toch niet zo zijn, dat ze accepteert dat een speelzaal voor meer dan de helft van de week gesloten wordt? Als het niet lukt om de speelzaal open te houden met werknemers via de I-D-regeling, dan moet er een andere professionele oplossing gevonden worden. Zo simpel ligt het.'