FNV

Loopbaan en opleiding prioriteit nummer één werkende vrouwen

Als ze mogen kiezen geven werkende vrouwen in ons land de hoogste prioriteit aan loopbaanontwikkeling en opleiding. Gelijk loon en goede promotiekansen scoren eveneens hoog. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een FNV-enquête,waaraan zo'n 650 werkende vrouwen deelnamen. De enquête maakt deel uit van het wereldwijde onderzoek 'Ask a working woman' onder auspiciën van het IVVV, het Internationaal verbond van Vrije Vakverenigingen, onder werkende vrouwen in twintig landen.

Van de deelneemsters aan de enquête, die een keuze moesten maken uit in totaal vijftien prioriteiten, was een derde geen lid van de FNV. Uit het onderzoek blijkt dat gelijk loon bij alle leeftijdsgroepen bij de eerste drie prioriteiten staat. Dat geldt niet voor de andere twee prioriteiten: dan blijken leeftijd en levensfase toch een stempel te drukken op het belang dat aan het thema wordt gehecht.

Bij de oudste leeftijdsgroep (55+) kwam een goed pensioen als nummer één uit de bus. De jongste groep, de 15-25 jarigen, vindt bestrijding van seksuele intimidatie het belangrijkste. Bijna de helft van deze leeftijdsgroep geeft dit aan. Het belang van kinderopvang wordt vooral door de 25-35 jarigen hoog gewaardeerd (prioriteit nummer 2).Terwijl de zeggenschap over werktijden juist bij de 35-45 jarigen hoog in het vaandel staat.

Ook het aantal uren dat men werkt kleurt de voorkeur. Zo vinden de kleinere deeltijders (12-20) de zeggenschap over werktijden het belangrijkste, terwijl ze kinderopvang nummer 2 geven. Loopbaanontwikkeling is bij de voltijders en grotere deeltijders duidelijk veel populairder.

Deelname aan het onderzoek was mogelijk via de nieuwsbrief FNV Vrouwen Nieuws en www.fnv.nl. De resultaten uit de andere landen worden eind maart bekend gemaakt.

FNV Voorlichting/
Paulus Plas: 020 58 16 553


08 mrt 01 09:10