GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 5 maart 2001 17:36

INTERNATIONALE VROUWENDAG 2001: GroenLinks presenteert Manifest tegen anti-abortusbeleid Bush

( 5 maart 2001)

Op Internationale Vrouwendag (donderdag 8 maart) overhandigt Corrie Hermann (GroenLinks gezondheidszorg-woordvoerder) aan Minister Evelien Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking een manifest over een veilige geboorteregeling voor vrouwen in ontwikkelingslanden. Met dit Manifest steunt GroenLinks het protest van Herfkens tegen het besluit van George W. Bush om de financiering van abortusprogramma's in ontwikkelingslanden te beëindigen Minister ontvangt op Internationale Vrouwendag steunbetuiging oppositie

Het besluit van Bush, één van zijn eerste beleidsdaden als nieuwe president van de VS, gaat in tegen tal van internationale verdragen en afspraken en is een regelrechte bedreiging voor de gezondheid van tienduizenden vrouwen in ontwikkelingslanden. Minister Herfkens heeft niet alleen de andere Europese landen opgeroepen om protest aan te tekenen tegen dit besluit; zij heeft ook voorgesteld om de wegvallende steun vanuit de Verenigde Staten voor een goede geboorteregeling in Europees verband op te vangen.

Dit initiatief van Herfkens verdient alle waardering, instemming en steun. Dat vinden behalve GroenLinks in ieder geval de mede-ondertekenaars van het manifest, waaronder:

Vereniging Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA), Inzet (Vereniging voor Noord-zuid Campagnes), Gunilla Kleiverda MD PhD (International Network of Feminist Gynaecologists), Stichting Samenwerkende Abortusklinieken Nederland (Stisan), Nederlandse Vereniging Tropische Geneeskunde (NVTG), Werkgroep Maternal Health and Family Planning (MH&FP) van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gyneacologie, Wemos (Amsterdam), Women on Waves (Amsterdam) en anderen.

De overhandiging van het Manifest aan Minister Herfkens vindt plaats op: Internationale Vrouwendag, donderdag 8 maart om 10.30 uur (zaal open 10.00u)in Nieuwspoort (Lange Poten 10), Den Haag.

Naast Corrie Hermann zullen ook Rebecca Gomperts (Women on Waves), Eylard V.van Hall (Stichting Samenwerkende Abortusklinieken Nederland Stisan) en Evert Ketting (Landelijke werkgroep Seksuele en Reproductieve Gezondheid) het woord voeren. Ook Cynthia Schneider, VS-ambassadeur in Nederland is voor de bijeenkomst uitgenodigd.

Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd bij de presentatie aanwezig te zijn. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen.

Meer informatie: Wim Klei: 070-318 2673 of 06-245 19618