CDA

CDA wil opheldering over tekort ambtenaren Ontwikkelingssamenwerking

De Tweede Kamerleden Maxime Verhagen en Gerda Verburg hebben minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) schriftelijk om opheldering gevraagd over het tekort aan ambtenaren op het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.


1. Sinds wanneer heeft u te kampen met een tekort aan ambtenaren voor een adequate voorbereiding en uitvoering van het ontwikkelingsbeleid? *


2. Wat is de omvang van dit tekort?


3. Betekent dit dat de huidige werkwijze op het departement in feite onverantwoord is? Zo niet, waar ligt dan de grens?


4. Waarom heeft u van dit tekort geen melding gemaakt bij de begrotingsbehandeling?


5. Hoe valt dit tekort te rijmen met het nieuwe landenbeleid, dat juist onder andere door minder versnippering en meer begrotingssteun zou moeten leiden tot een geringere belasting van het ambtenarenapparaat?


6. Waarom biedt de geïntegreerde structuur van het ambtenarenapparaat na de Herijking, opgezet om te komen tot een meer efficiënte inzet van personeel, geen soelaas?


7. In hoeverre worden activiteiten van Ontwikkelingssamenwerking ondersteund vanuit andere departementen, bijvoorbeeld Economische Zaken?


8. Waarom vindt u het lastig dat uw budget dagelijks met anderhalf miljoen gulden groeit door de automatische koppeling van het budget aan het BNP?


9. Maakt u zich zorgen over het feit dat u over een constant groeiend budget kunt beschikken en heeft u geld teveel?

10. Zo ja, waarom besteedt u dan niet een groter deel van het ontwikkelingsbudget via de particuliere sector?


11. Wilt u af van de autonome groei van het ontwikkelingsbudget?

12. Doet u dit soort uitspraken omdat u eigenlijk uiteindelijk wil komen tot een Rijksdienst voor ontwikkelingssamenwerking?


* ANP-berichtgeving 08/03/2001 en bulletin van de NOS radionieuwsdienst 09/03/2001