Gemeente Gent

J e u g d b o e k e n w e e k 2 0 0 1

Dromen

De jeugdboekenweek heeft dit jaar als thema "Dromen" en vindt plaats van zondag 11 tot zondag 25 maart.

De Gentse Openbare Bibliotheek werkt in samenwerking met het PoëzieCentrum en Graffiti Jeugddienst vzw een uitgebreid programma uit rond dromen en poëzie.

Een droom van een gedicht : wedstrijd

Een wedstrijd georganiseerd door de bibliotheek waarbij kinderen een kleurrijke poster ontwerpen bij hun lievelingsgedicht. Zij kunnen een gedicht schrijven of kiezen. De Gentse bibliotheken stellen hun mooie collecties jeugdpoëzie extra in de kijker.

Alle kinderen kunnen deelnemen van donderdag 25 januari (nationale gedichtendag) tot zondag 25 maart in de bibliotheek aan het Zuid en alle Gentse filialen. De mooiste poëzieposters worden opgehangen in de bibliotheek en worden beloond met leuke prijzen : geschenkbonnen voor een gratis Grabbel- / Swappas van de Stedelijke Jeugddienst, gratis toegangskaarten voor verschillende voorstellingen in Speeltheater de Kopergietery, ... Alle bijkomende informatie vindt men in het foldertje, verkrijgbaar in de bibliotheek.

Kijk me dromen : theatervoorstelling

Woensdag 21 maart, 15 uur

Theatervoorstelling van Leen Persijn voor kinderen van 5 tot en met 7 jaar in het amfitheater van de jeugdafdeling in de bibliotheek aan het Zuid.

Klein zijn is wel fijn, maar niet altijd. Je moet nog alles leren en vroeg naar bed, want slapen is gezond ! En dan, zomaar ineens, is alles mogelijk. Je wordt zowaar nog kleiner en op de rug van een mug vlieg je het raam uit.

De maan wordt een reuzenglijbaan, een wolk een trampoline, en op de melkweg kan je varen, of je kan duiken in de buik van een walvis.

Dat en nog veel meer wordt verteld, gezongen en gespeeld door Leen Persijn, die de kinderen actief bij de voorstelling betrekt.

De vertelnamiddag is gratis, maar reserveren is noodzakelijk :

in de jeugdafdeling van de bibliotheek aan het Zuid of telefonisch : (09)266 70 00

Dromen, beelden en poëzie in de stad : workshops

Vzw Graffiti Jeugddienst en het PoëzieCentrum werkten voor de Jeugdboekenweek 2001 poëzieworkshops uit voor secundaire scholen. Deze workshops rond dromen en beelden vinden plaats in de bibliotheken van Gentbrugge, Mariakerke, Ledeberg, Sint-Amandsberg en Sint-Denijs-Westrem.

Tijdens deze workshop wordt afgestapt van de traditionele manier van werken rond poëzie. Jongeren van 12 tot 15 jaar kunnen enerzijds op een leuke en creatieve manier kennismaken met poëzie en anderzijds wordt hun kijk erop via ervaringsgericht werken verruimd. Met vallen en opstaan komen de kinderen op een non-directieve manier tot een gedicht waar zij zelf trots op zijn.

Voor alle inlichten : bibliotheek Sint-Amandsberg : mevrouw Karin Roelants :

tel. (09)229 10 55.

Dromen, beelden en poëzie in de stad & De Kleine Cervantes : tentoonstelling

Van donderdag 1 tot woensdag 28 maart vindt in de inkomhal van de Bibliotheek aan het Zuid een tentoonstelling plaats van het PoëzieCentrum en de Gentse Openbare Bibliotheek.

Dromen, beelden en poëzie in de stad

Het PoëzieCentrum werkte rond het thema "Anders kijken naar poëzie", naar aanleiding van de Nationale Jeugdboekenweek 2001 Dromen.

Dromen bezorgen je een andere kijk op de alledaagse werkelijkheid. Ook een dichter doet je op een andere manier kijken naar de wereld. Poëzie en dromen hebben een gemeenschappelijke wereld : de wereld van fantasie en beelden. Anders kijken betekent in verwondering staan bij het alledaagse, maar ook anders en kritisch kijken naar de maatschappij. Vandaar de keuze voor het tentoonstellen van een aantal vreemde visuele objecten in verband met poëzie. Deze voorwerpen komen uit de non-bookpoëziecollectie van het PoëzieCentrum, één van de weinige gespecialiseerde instellingen die een uitgebreide non-book poëziecollectie bezitten.

De volledige collectie is voor iedereen te bekijken in het PoëzieCentrum, Hoornstraat 11, 9000 Gent.

In de tentoonstelling in de bibliotheek vind je onder meer Gebottelde Gedichten van Marcel van Maele, poëzie in een geneesmiddelentube, poëzie in een sardienendoosje ('Ingeblikt heimwee' van Chris Ferket), poëzie in kokers, poëzieobligaties, poëziekalenders, poëziebundels in krantvorm, poëziebierviltjes, poëziezeep, enz... Ook de Gentse Poëzieroute wordt als recente vorm van non-bookpoëzie met enkele fotos toegelicht.

Jeugdliteratuurprijs De Kleine Cervantes

In een ander deel van de tentoonstelling kan je kennismaken met de genomineerde titels voor de Gentse Jeugdliteratuurprijs De Kleine Cervantes. Deze jeugdliteratuurprijs is een initiatief van de Cel Cultuur-Onderwijs van de Stad Gent (3de editie) in samenwerking met de Gentse Openbare Bibliotheek en De Kopergietery en wordt toegekend door een jongerenjury (12/14 jaar) van Gentse scholen.

De Kleine Cervantes :

wil het lezen bevorderen in een leeftijdsgroep waar het lezen dreigt af te nemen

wil het luisteren naar en spreken over lectuur stimuleren via een debat op school

wil het schrijven prikkelen via een in te vullen juryrapport

wil school- en netoverschrijdend jongeren samenbrengen met literatuur als aanleiding

Per school vormen 10 leerlingen een jury. Ze worden door een leerkracht gecoacht en lezen minimum 9 boeken uit de lijst van 12 geselecteerde titels. Ze geven hun persoonlijk oordeel in een schooldebat en brengen dan op 23 april 2001 - Werelddag van het boek - het schoolverdict mee naar het grote jurydebat, dat plaatsvindt in Speeltheater de Kopergietery in Gent, Blekerijstraat 50.

In aanwezigheid van de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme, zal de prijs De Kleine Cervantes, een kunstwerk, die dag aan de laureaat worden uitgereikt. Hierbij wordt ook de pers uitgenodigd.

De genomineerde titels zijn : 7/11 van Lies Bate, Age 14 van Geert Spillebeen, Bloem in de wind van Annelies Tock, De Watervalvogel van Luc Van Tolhuyzen, Goudmens van Anna Coudenys, Het verborgen dorp van Ron Langenus, Het verhaal van Anna van Conny Boendermaker, Ik ben de jachtluipaard van Paul Kustermans, Maskers van Leen Van den Berg, Rotzooi in mijn hoofd van Arno Bohlmeijer, Thuiskomen van Rudi Hermans en Verloren paradijs van Veronica Hazelhoff.

Internetquiz

Via de website van Bibnet wordt ook dit jaar tijdens de Jeugdboekenweek een internetquiz georganiseerd. Alle jongeren van 10 tot 15 jaar kunnen in de bib, thuis of met de klas deelnemen aan de internetquiz Dromen in Cyberspace. Surf naar de -vernieuwde - website www.bib.vlaanderen.be. Dit is de website van BibNet. Jongeren tussen 10 en 15 jaar kunnen deelnemen van 1 tot 31 maart. Er zijn tal van toffe prijzen te winnen zoals een multimedia-pc of een te gek jeugdboek. Alle info, het reglement en de vragen vind je op de website of kan je vragen in je bibliotheek.

Dromenjacht

Vrijdag 30 maart 2001 om 20 uur

Poëzie in het donker ? Leg alvast je zaklamp klaar, want op
vrijdagavond gaan we met Graffiti Jeugddienst vzw op speurtocht in de stad, op zoek naar sfeervolle, duistere en poëtische momenten. Het wordt een interactieve avondwandeling op maat van tieners met op verschillende plaatsen ludieke acts. De jongeren maken kennis met poëzie rond dromen van Vlaamse en jonge Gentse dichters.

De deelnemers verzamelen vóór de ingang van de Bibliotheek aan het Zuid en beginnen (met begeleiding) aan een onbekend parcours. De deelnemers wordt gevraagd een zaklamp mee te brengen.

Op enkele donkere plaatsen zullen mensen van de poëziewerkgroep een optreden geven over dromen. Bij deze tocht staat heel veel in het teken van "sfeer".

De avondwandeling eindigt om 23 uur in het jeugdcentrum de Fabriek, Raffinaderijstraatje 4 (aan het Anseeleplein, nabij de Vrijdagmarkt). Daar heeft het laatste optreden plaats, met een drankje. Het PoëzieCentrum schenkt de deelnemers ook een poëziebundel.

Vanaf 23 uur kunnen de jongeren dan worden afgehaald.

Deze activiteit is gratis, maar reserveren is noodzakelijk : in de jeugdafdeling van de bibliotheek aan het Zuid of telefonisch : (09)266 70 00

Informatie


- Wedstrijd "Een droom van een gedicht" : foldertje in alle Gentse openbare bibliotheken beschikbaar.


- Kijk me dromen : info en reserveringen : jeugdafdeling van de bibliotheek aan het Zuid of telefonisch : (09)266 70 00


- De Kleine Cervantes : Dienst Kunsten , mevrouw Annie Lens : (09)269 84 82


- Dromen, beelden en poëzie in de stad : PoëzieCentrum Gent : de heer Geert Vermeire : (09)225 22 25


- Poëzieworkshops : bibliotheek Sint-Amandsberg : mevrouw Karin Roelants :

(09)229 10 55


- Internetquiz : alle info via de website www.bib.vlaanderen.be of in de bibliotheek


- Dromenjacht : alle info en reserveringen : jeugdafdeling van de bibliotheek aan het Zuid of telefonisch : (09)266 70 00

Algemene informatie

Stedelijke Openbare Bibliotheek, Graaf van Vlaanderenplein 40, 9000 Gent, tel. (09)266 70 00, fax (09)266 70 49, e-mail bibliotheek@gent.be

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.