KRO

Postbus 23000
1202 EA HILVERSUM
tel.035 6713911
kro@omroep.nl

NIEUWS

Hilversum
23 februari 2001

Op weg naar Pasen: spirituele films in Amersfoort

In Amersfoort wordt de komende maanden een cyclus spirituele films vertoond. Beide keren neemt de KRO daarin deel, en is bij de filmvertoningen speciaal plaats ingeruimd voor KRO-leden

Amersfoort
In Amersfoort worden op vier maandagen in de vastentijd bijzondere films vertoond, waarvoor KRO-leden van harte worden uitgenodigd. Onder de titel 'Films op weg naar Pasen' zijn vier speelfilms te zien rond het thema spiritualiteit.

De films zijn: 'Only clouds move the stars' (regie Torun Lian, 12 maart), 'La double vie de Véronique' (regie Krzysztof Kieslowsky, 19 maart), 'Rosetta' (regie Jean-Pierre en Luc Dardenne, 26 maart) en 'Offret' (Het Offer, regie Andrej Tarkovski, 2 april).

De films worden vertoond in Theater De Lieve Vrouw, Lieve Vrouwestraat 13 in Amersfoort. De filmcyclus is het resultaat van een samenwerkingsverband van het theater, de KRO-Vereniging, de binnenstadskerken van Amersfoort, en KFA-Filmbeschouwing.

De filmbijeenkomsten beginnen om 20.00 uur (behalve op 2 april: 19.30 uur, vanwege de lengte van de film). Eerst is er een korte inleiding, vervolgens de vertoning van de film, een nabespreking en een publieksgesprek.

De toegangsprijs is f.8,50 voor KRO-leden. Voor meer informatie kunt u tijdens kantooruren bellen met de KRO, 035-6713227.

De films:

12 maart:
'Sterren bewegen' (de originele Noorse titel is 'Bare skyer beveger stjernene', in het Engels: 'Only Clouds Move the Stars'). Een Noorse film uit 1998, regie Torun Lian. Hoofdrolspelers zijn Thea Sofie Rusten als Maria, Jan Tore Kristoffersen als Jakob, en Anneke von der Lippe als de moeder.
De film brengt een eeuwenoud thema, het verlies van de geliefde door de dood, uitermate pakkend in beeld. Het is het verhaal van de elfjarige Maria die haar broertje aan kanker verliest en die haar moeder daarna ook nog ten onder ziet gaan in haar eigen verdriet. Haar vader en zij voelen zich machteloos. Dan ontmoet Maria tijdens de zomervakantie Jacob, een zeldzaam opgewekte en gevoelige jongen. Hij helpt Maria niet alleen over haar verdriet heen, maar roept het meisje op, haar moeder tot de orde te roepen. Het onderwerp is niet alleen uiterst actueel, maar ook bijzonder origineel, want hier nemen kinderen niet alleen het leven weer in handen, maar zij weten daarbij ook nog eens dringend appèl te doen op een oudere generatie die blijkbaar machteloos staat tegenover de dood.

19 maart
La double vie de Véronique
Een Frans-Poolse film uit 1991 van regisseur Krzysztof Kieslowski, met als hoofdrolspelers Irène Jacob en Philippe Volter. Een sprookjesachtige film over de mysterieuze band tussen twee meisjes, de Poolse Weronika en de Franse Véronique, een band die verder reikt dan de grenzen van de dood. Ze hebben elkaar één moment van een afstand gezien, komen elkaar nooit echt tegen, maar vormen toch een soort spirituele eenheid. Met schitterende en suggestieve beelden en mooie muziek weet Kieslowski een ontroerend verhaal te vertellen. 'De wereld die hij in de film creëert is zo subtiel, dat die gemaakt lijkt uit vlindervleugels,' aldus een Amerikaanse recensent. Irène Jacob speelt prachtig de dubbelrol van de beide meisjes.

26 maart
Rosetta
Een Belgische film uit 1999 van de regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne, met Emilie Dequenne in de titelrol.
'Rosetta' is een rauwe film over een meisje voor wie het vinden van een baan een zaak van leven of dood is. Het begint met een vechtscene: de 18-jarige Rosetta is ontslagen omdat haar proefperiode voorbij is. Ze is woedend en maakt zo'n stennis dat de politie haar uit de fabriek moet verwijderen. Ze heeft haar redenen om zo fel te zijn: ze woont in een caravan met haar moeder die alcoholist is. Rosetta gaat op werk uit zoals een ander op oorlogspad gaat. Zij wordt tijdens het grootste deel van de film close in beeld gehouden door een hand held camera, die lijkt mee te leven met al haar bewegingen. Zo ontstaat een geconcentreerd portret van een fascinerend meisje, waarbij de vraag naar wat haar nu werkelijk bezielt, je telkens lijkt te ontglippen.

2 april
Offret (Het Offer, ook bekend als 'The Sacrifice'). Een Zweedse film uit 1986 van de ex-Russische regisseur Andrej Tarkovsky, met als hoofdrolspeler Erland Josephson. Een moeilijk te beschrijven film, van hoge filmische kwaliteit. Het is de verjaardag van Alexander, een oudere professor, die in een mooi afgelegen dorp woont. Hij plant een boom, heel voorzichtig. Familie en vrienden komen op zijn verjaardagsfeestje. Maar dan klinkt door de radio het bericht dat de Derde Wereldoorlog is uitgebroken. Alexander doet dan een wanhopig aanbod om het noodlot te veranderen: hij is er van overtuigd dat hij een offer moet brengen om de mensheid te redden Tarkovsky geeft in deze lange film vooral uitdrukking aan de kwetsbaarheid en hulpeloosheid van de mens, en is een hommage aan degenen die de moed hebben om, zelfs al heeft het geen nut, toch een daad te stellen.

De KRO Vereninging neemt van harte deel aan het filmproject 'Op weg naar Pasen'. Op radio en televisie wil de omroep programma's brengen die er toe dóen. Programma's en ook andere activiteiten van de KRO moeten inspireren, informeren, ontspannen, ontroeren, moeten mensen aanzetten tot denken, tot keuzes maken, tot handelen. Trefwoorden daarbij zijn bijvoorbeeld: spiritualiteit, tolerantie, betrouwbaarheid, respect, solidariteit, integriteit, relativeren. Vanuit die trefwoorden en die visie, kan deelname aan dit filmproject in Amersfoort een stimulans zijn voor het kijken naar goede en bijzondere films.

De deelnemende organisaties aan dit project 'Op weg naar Pasen' zijn: Theater De Lieve Vrouw, de Amersfoortse binnenstadskerken, de KRO, en KFA-Filmbeschouwing (de organisatie die speelfilms promoot die artistieke kwaliteit én levensbeschouwelijke diepgang hebben)

Informatie: KRO, tel. 035-6713227
Reserveren: Theater De Lieve Vrouw, tel. 033-4226555