Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Brief aan de Tweede Kamer over 'Bestuur in stedelijke gebieden'
Een parlementair stuk bij het onderwerp Bestuurlijke vernieuwing 12 maart 2001
Samenwerking tussen gemeenten is nodig omdat veel zaken niet ophouden bij de gemeentegrens. Dat gaat alle inwoners van een gebied aan. Daarover beslissen dus meerdere gemeenten. Met name in stedelijke gebieden kan vrijwillige samenwerking soms tot vrijblijvendheid leiden. Dat betekent dat gemeenten zaken die in het belang van de gehele regio zijn niet gezamenlijk willen of kunnen uitvoeren. Terwijl dit in stedelijke gebieden juist zo belangrijk is. Hier is namelijk de verdichting van de opgaven in onze samenleving het meest zichtbaar (werken, wonen, voorzieningen, leefbaarheid, milieu), terwijl tegelijkertijd ook de schaarste aan fysieke ruimte het grootst is.
Dat vraagt om een meer verplichtende vorm van samenwerking tussen de grote stad en de omliggende gemeenten. Daarom is in 1994 de Kaderwet bestuur in verandering in werking getreden. Deze tijdelijke wet is van toepassing op de samenwerkingsgebieden rond de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven/Helmond, Arnhem/Nijmegen en Enschede/Hengelo. Gemeenten moeten verplicht in een regionaal bestuur een aantal taken op het terrein van ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, verkeer en vervoer, economische zaken en milieu uitvoeren. Omwille van het regionaal belang is het dus mogelijk dat een beslissing van de gezamenlijke gemeenten ingaat tegen de wens van een individuele gemeente.
De samenwerking tussen gemeenten op basis van de Kaderwet heeft nuttige resultaten opgeleverd. Echter, de regelingen op grond waarvan in de zeven gebieden wordt samengewerkt, lopen af in het jaar 2003. Dat betekent dat deze vorm van samenwerking alleen via een nieuwe wettelijke voorziening kan worden voortgezet. Daarnaast zijn er veel opgaven die de gemeenten in de stedelijke gebieden de komende jaren moeten uitvoeren, zoals de bouw van koop- en huurwoningen, de aanleg van bedrijventerreinen, groengebieden, fietspaden, tram- of buslijnen. Daarom is het van belang om bestuurskracht, continuïteit en samenhang in beleid in stedelijke gebieden te garanderen. De komende tijd wordt bekeken op welke wijze die samenwerking kan worden vormgegeven en hoe die van nieuwe impulsen kan worden voorzien.
Onlangs is de beleidsnotitie "Bestuur in stedelijke gebieden" aan de Tweede Kamer aangeboden. De visies van zeven kaderwetgebieden, zes provincies, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en andere betrokkenen vormen een belangrijke basis voor deze notitie. De beleidsnotitie bevat een analyse van ervaringen, standpunten en ontwikkelingen op basis waarvan de contouren van continuering van de regionale samenwerking in een aantal stedelijke gebieden na afloop van de Kaderwet bestuur in verandering worden geschetst. Op basis van deze notitie wordt de komende maanden een wetsvoorstel voorbereid.