Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Bilthoven, 13 maart 2001

Betere controle multiresistente bacterie in ziekenhuizen

VPR-pb6/2001

Het esp virulentie gen blijkt geassocieerd te zijn met verspreiding van vancomycine-resistente Enterococcus faecium (VREF) in ziekenhuizen. Door gerichte screening bij patiënten op dragerschap in de darm van esp bevattende VREF is het mogelijk om verspreiding van deze bacterie in ziekenhuizen te voorkomen.

Dit concluderen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het resultaat van deze studie verschijnt zaterdag in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

Infecties met VREF vormen een serieus volksgezondheidsprobleem omdat VREF vaak resistent zijn tegen de meeste commercieel verkrijgbare antibiotica. Met name patiënten met verminderde afweer, bijvoorbeeld transplantatie patiënten of patiënten die op de intensive-care verblijven, hebben een verhoogd risico op infecties met deze resistente bacterie.

Met name in de Verenigde Staten van Amerika komen infecties met VREF in ziekenhuizen zeer frequent voor terwijl buiten het ziekenhuis VREF niet of nauwelijks wordt aangetroffen. Dit in tegenstelling tot Europa waar ziekenhuisuitbraken met VREF veel minder vaak voorkomen, terwijl buiten het ziekenhuis in de darm van gezonde individuen VREF frequent kan worden aangetroffen. In Nederlandse ziekenhuizen hebben zich echter recentelijk drie uitbraken met VREF voorgedaan.

Rob Willems en collegae hebben epidemische VREF die geassocieerd waren met ziekenhuis uitbraken in de Verenigde Staten, Europa en Australië en niet-epidemische VREF die worden gevonden bij gezonde vrijwilligers genetisch geanalyseerd. De onderzoekers vonden dat uitbraken in ziekenhuizen in de drie continenten werden veroorzaakt door een specifieke VREF sub-populatie die duidelijk verschillend was van de niet-epidemische VREF. Deze epidemische sub-populatie onderscheidde zich onder meer door de aanwezigheid van een variant van het esp gen. Dit gen is geassocieerd met verhoogde virulentie bij de verwante bacterie Enterococcus faecalis en was tot nu toe nog niet gevonden bij E. faecium. Het variant esp gen werd niet gevonden bij niet-epidemische VREF en bij VREF aanwezig bij dieren en lijkt dus te bepalen of VREF zich wel of niet in ziekenhuizen kan verspreiden. Bonten (één van de onderzoekers): "Omdat er nog geen effectieve antibiotica zijn om dragerschap met VREF te behandelen, betekent dit dat deze bacterie zich kan verspreiden in het ziekenhuis. Nu we in staat zijn om epidemische VREF met de potentie tot verspreiding te herkennen en te onderscheiden van niet-epidemische VREF is het mogelijk om via controle maatregelen, zoals het isoleren van patiënten, verspreiding in ziekenhuizen van deze bacterie tegen te gaan".