Technocentra gaan krachten bundelen bij promotiecampagnes techniek

Arnhem, 12 maart 2001
De drie Gelderse technocentra zijn deze week begonnen met een grootschalige inventarisatie van alle acties die georganiseerd worden om jongeren te interesseren in techniek. Alle basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs in Gelderland zullen de resultaten van deze inventarisatie ontvangen in de vorm van een kalender en via internet.

Promotie techniek en technisch onderwijs

Beroepskansen in de techniek zijn nog nooit zo goed geweest. Het werken in de techniek wordt steeds interessanter door de grootschalige toepassingen van ICT, goede loopbaanmogelijkheden en arbeidsvoorwaarden en veel contacten met klanten en afnemers uit binnen- en buitenland. Toch kiezen jaarlijks minder jongeren voor een opleiding in de techniek en stromen jaarlijks te weinig mensen uit naar technische beroepen. Met behulp van allerlei promotiecampagnes proberen branches, organisaties uit het bedrijfsleven en scholen het tij te keren. Incidentele successen worden daarbij voldoende geboekt, maar attitudes veranderen is een proces van lange adem. De Gelderse Technocentra hebben daarom het initiatief genomen om meer samenhang te brengen tussen de verschillende acties en de campagnes meer gezamenlijk te promoten.

Inventariseren wat er is

Op tal van plaatsen worden jaarlijks met grote inzet en vaak met weinig financiële middelen tal van activiteiten georganiseerd gericht op promotie van het technisch onderwijs en technische beroepen. Voorbeelden zijn bedrijvendagen, het inrichten van ontdekhoeken, open dagen van scholen voor technisch onderwijs, het bezoeken van scholen door mensen uit technische bedrijven, het verspreiden van informatie, gastdocentschappen, etc. Het blijkt dat lang niet elke activiteit de aandacht krijgt die het verdiend. Bovendien is het vaak onduidelijk in hoeverre al deze verschillende activiteiten elkaar onderling versterken.

Door middel van de inventarisatie gaan de Gelderse technocentra alle voorgenomen acties in 2001 op dit terrein in kaart brengen. De verkregen informatie wordt vervolgens verspreid onder alle basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs in Gelderland. Alle acties worden op een kalender gezet met voor elke regio specifieke informatie. Ook komt alle informatie op internet te staan.

Samenwerking en krachtenbundeling

Nadat de inventarisatie is uitgevoerd en de kalenders zijn verspreid naar het onderwijs gaan de technocentra afspraken maken over de uitwisseling van informatie tussen de verschillende campagnes en meer samenwerking tussen alle organisaties bevorderen. Het is de bedoeling om deze samenwerking te laten resulteren in de inrichting van een facilitair punt Promotie Techniek Gelderland. Hier zal informatie beschikbaar komen en ondersteuning geboden kunnen worden op het gebied van materialen, communicatie en financiële steun van campagnes.

De Technocentra willen door dit initiatief een verdere krachtenbundeling tussen regionale en landelijke partijen realiseren en de tendens van dalende instroom helpen ombuigen. Zij laten zich bij dit project adviseren door de ervaringen in Brabant en Limburg. In deze beide provincies hebben organisaties uit het bedrijfsleven, ondersteund door de regionale overheid, al goede afspraken gemaakt over de activiteiten op het gebeid van de instroombevordering naar het technisch onderwijs. Het resultaat van deze inspanningen is dat er veel minder sprake is van versnippering.

Gelderse technocentra

In Gelderland zijn drie technocentra actief, te weten Technocentrum de Vallei, Technocentrum IJssel Vecht Veluwe en Technocentrum Zuidelijk Gelderland. Zij willen bedrijfsleven, instellingen voor beroepsonderwijs, gemeenten en provincie beter met elkaar laten samenwerken om onder meer de tekorten aan technisch personeel te verminderen. De inventarisatie van promotieactiviteiten in de techniek zal plaatsvinden in de regio Achterhoek, de regio Liemers, de regio Arnhem, de regio Nijmegen, de Gelderse Vallei, de regio Harderwijk, de regio Apeldoorn, de regio Deventer en het Gelders Rivierengebied.

Noot voor de redactie,