Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Metaaltechniek is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

12-03-2001

Acties in metaaltechniek gaan onverminderd door

De acties in de metaaltechniek zijn de tweede week ingegaan. Deze week wordt bij twintig bedrijven gestaakt; een verdubbeling ten opzichte van vorige week. Bij tientallen andere bedrijven vinden actievergaderingen plaats, om werkonderbrekingen of stakingen voor te bereiden.

In het noorden van Nederland zijn zo'n vijfhonderd werknemers vandaag niet aan het werk gegaan. Er wordt gestaakt bij Berkhof (200 werknemers) en Lascon (70 werknemers) in Hoogeveen en bij Eekels (220 werknemers) in Hoogezand.

Bij Mokobouw in Heerenveen (zestig werknemers) is de voor vandaag aangekondigde staking niet doorgegaan, nadat de directie een nieuw cao-bod aan de werknemers had voorgelegd. Volgens de bond heeft Mokobouw de werknemers onder druk gezet en is het bod nog altijd 'onvoldoende'. CNV Metaaltechniek houdt gewoon vast aan de tekst van het protocol dat inmiddels aan een groot aantal bedrijven is uitgereikt.

Intussen gaan de acties gewoon door en nemen de actievergaderingen en stakingen in aantal toe. De bond krijgt overigens ook signalen dat sommige bedrijven hun werknemers intimideren, om op die manier acties te voorkomen. CNV Metaaltechniek betreurt het dat werkgevers zich van dergelijke methoden menen te moeten bedienen.
De bond heeft inmiddels een steunbetuiging voor de acties ontvangen van de Europese Metaalbewerkersbond (EMB).

Op dinsdag 13 maart zijn stakingen te verwachten in Dedemsvaart, Emmen, Heerenveen (voor de tweede achtereenvolgende dag bij Berkhof) en in Vianen.

Nadere inlichtingen:

Actiecentrum Houten
030-6348395