Gemeente Tilburg

12-03-2001

Kunst voor basisschool De Sleutel en Grote Beemd

In Openbare Basisschool De Sleutel wordt het bronzen beeld 'Steigerend Paard' van Arthur Spronken (Beek, 1930) opnieuw geplaatst en het voorplein Grote Beemd krijgt een kunstwerk met zwart-witte tegels van 20 x 20 cm. Dit kunstproject van Barbara Broekman is gefinancierd door de percentageregeling van de bouw van de school (f. 77.720,-), het bouwbudget voor de inrichting van het plein (f.10.000,-), het budget Gebied over de Donge uit het Fonds Beeldende Kunst (f.50.000,-) en er is een subsidie van de Mondriaan Stichting (f.11.740,-) voor aangevraagd. Voor het 'Steigerend Paard' komen de verplaatsings-kosten en de maak van de sokkel op f. 4.790,-. Dit wordt gefinancierd uit de percentageregeling.

Herplaatsing Steigerend Paard in De Sleutel
Het bronzen beeld 'Steigerend Paard' van Arthur Spronken (Beek, 1930) wordt opnieuw geplaatst bij Openbare Basisschool De Sleutel aan de Eilenbergstraat. In 1972 is het beeld geplaatst in de patio van de school. Echter, in 1999 is de school uitgebreid met een overkapping van de patio. In deze gemeenschappelijke ruimte was geen plaats meer voor het beeld waardoor het tijdelijk opgeslagen is geweest. Het beeld wordt nu op een nieuwe sokkel geplaatst bij de entree van de uitbreiding op het voorterrein van de school.

Kunstwerk Barbara Broekman op voorplein Grote Beemd Barbara Broekman realiseert in het hart van de Grote Beemd, op het voorplein, een kunstwerk met zwart-witte tegels van 20 x 20 cm. Het plein is bestraat met een grote verzameling van geometrische weefpatronen in een schelpvorm. Deze patronen zijn onderverdeeld in vlakken van 4 x 4 meter. De verschillende patronen nodigen de kinderen uit om eigen spelletjes te verzinnen. Aan de gebogen rand van het plein komen zes terrazzo banken en acht esdoornbomen te staan. Het plein wordt een ontmoetingsplek waar het goed toeven is.

Stichting Katholiek Onderwijs Tilburg-West, Stichting Bijzonder Neutraal Onderwijs, Stichting Openbaar Onderwijs en diverse wijkvoorzieningen als ROC Unit Open School, ROC Cursisten Kinderopvang, GGD, Thuiszorg Midden-Brabant en een logopediepraktijk zijn gevestigd in Grote Beemd.