MINVENW

12 maart 2001

Persberichten 2001
Nederlandse Staat brengt belang in TNT Post Groep N.V. terug

De Staat, vertegenwoordigd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en het Ministerie van Financiën, en TNT Post Groep N.V. kondigen vandaag een herplaatsing aan van 35 miljoen gewone aandelen TNT Post Groep N.V. De herplaatsing zal worden uitgevoerd door een syndicaat van banken. Genoemd aantal aandelen komt overeen met ongeveer 7,3% van het uitstaande aandelenkapitaal van TNT Post Groep N.V. Na voltooiing van de transactie zal het belang van de Staat in TNT Post Groep N.V. zijn teruggebracht tot ongeveer 36,0%. Op basis van de slotkoers van het aandeel TNT Post Groep N.V. op de effectenbeurs van Euronext Amsterdam op 9 maart 2001 van Euro 23,25 zal de bruto opbrengst van de verkoop voor de Staat ongeveer Euro 0,8 miljard bedragen. De opbrengst wordt gebruikt om de Staatsschuld te reduceren. Overeenkomstig de onlangs goedgekeurde FES wet (Fonds Economische Structuurversterking) zullen de daardoor netto bespaarde rentelasten gebruikt worden voor de voeding van het FES Fonds. Tevens heeft het kabinet een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin zij haar voornemens aangeeft de betrokkenheid van de Staat bij TNT Post Groep N.V. te gaan verminderen.

ABN AMRO Rothschild en Morgan Stanley Dean Witter zijn Joint Global Coordinators en Joint Bookrunners voor de transactie. Schroder Salomon Smith Barney adviseert de Staat.

De Staat is voornemens de Joint Global Coordinators een "greenshoe" optie te verlenen om additionele aandelen te kopen, ter grootte van maximaal 15% van de omvang van de transactie. Indien deze "greenshoe" optie volledig wordt uitgeoefend, wordt het belang van de Staat in TNT Post Groep N.V. verder teruggebracht tot ongeveer 34,9%.

De aandelen zullen uitsluitend in Europa en alleen aan institutionele beleggers aangeboden worden, door middel van een zogeheten accelerated bookbuilding proces. Inschrijving op de transactie start vandaag om 8.15 uur en zal naar verwachting sluiten op of vóór donderdag 15 maart 2001 om 17.00 uur. De inschrijving kan eerder sluiten. Het definitieve aantal aangeboden aandelen dat herplaatst wordt, de prijs van de aangeboden aandelen alsmede de toewijzingen worden vastgesteld na sluiting van de inschrijfperiode.

De Staat zal naar verwachting gedurende een periode van 180 dagen na voltooiing van de transactie geen gewone aandelen TNT Post Groep N.V. meer verkopen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Joint Global Coordinators, behoudens enkele uitzonderingen (de zogenaamde "lock-up"). Overigens verwacht de Staat op dit moment in 2001 geen aandelen TNT Post Groep N.V. meer te verkopen. TNT Post Groep N.V. zal naar verwachting een lock-up van 180 dagen na voltooiing van de transactie kennen en aldus zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Joint Global Coordinators, behoudens enkele uitzonderingen, geen gewone aandelen TNT Post Groep N.V. uit geven.

Eventuele toekomstige verkopen door de Staat zijn afhankelijk van marktomstandigheden, waarbij ook rekening gehouden wordt met de belangen van TNT Post Groep N.V. en haar aandeelhouders.

TNT Post Groep N.V. steunt de transactie volledig en zal nauw betrokken zijn bij de uitvoering ervan.

Het kabinet heeft vandaag tevens een voorstel gestuurd naar de Tweede Kamer waarin diverse veranderingen in de positie van de Staat ter zake van TNT Post Groep N.V. beschreven worden. In de brief stelt het kabinet voor de betrokkenheid van de Staat in TNT Post Groep N.V. verder te beperken, onder waarborging van het openbaar belang bij de door TNT Post Groep N.V. uitgevoerde postconcessie. Het voorstel is in goed overleg met TNT Post Groep N.V. voorbereid en zal na bekrachtiging door de Tweede Kamer met volledige medewerking van TNT Post Groep N.V. uitgevoerd worden.

De belangrijkste elementen van het voorstel zijn dat de Nederlandse Staat:

* na deze herplaatsing zijn aandelenbelang in de loop van de tijd zal terugbrengen tot ongeveer 10% van het totaal uitstaande aandelenkapitaal van TNT Post Groep N.V.;

* de (optie op de) preferente aandelen A zal opgeven en zal meewerken aan de verwijdering van de preferente aandelen A uit de statuten;

* afstand zal doen van zijn recht om leden van de Raad van Commissarissen van TNT Post Groep N.V. te kunnen benoemen;
* voornemens is de Machtigingswet Koninklijke PTT Nederland N.V. te wijzigen, zodat de uitzonderingspositie van TNT Post Groep N.V. ten aanzien van het verplichte structuurregime zal komen te vervallen;

* zal onderzoeken of de postconcessie welke thans verleend is aan TNT Post Groep N.V. kan worden verlegd naar het niveau van PTT Post.

Voor het bestaande "bijzonder aandeel" van de Nederlandse Staat wordt op dit moment geen wijziging voorgesteld. Wel zal de mogelijkheid onderzocht worden om de rechten die behoren bij het "bijzonder aandeel" toe te spitsen op de divisie die verantwoordelijk is voor de postactiviteiten.

TNT Post Groep N.V. staat volledig achter de plannen van de Regering. TNT Post Groep N.V. verwacht dat door de implementatie van deze plannen de liquiditeit van haar aandelen zal verbeteren, haar internationale marktpositie zal versterken en haar commerciële en strategische flexibiliteit zal doen toenemen.