Arcadis

PERSBERICHT

Arnhem, 12 maart 2001

ARCADIS BREIDT UIT IN SNELGROEIENDE
BRAZILIAANSE INFRASTRUCTUURMARKT

ARCADIS Logos in Brazilië, waarin ARCADIS een belang heeft van 51%, heeft recent overeenstemming bereikt over de overname van het Braziliaanse advies- en ingenieursbureau Enerconsult S.A. Door deze overname kan ARCADIS Logos profiteren van het advies- en ingenieurswerk dat gaat voortkomen uit de concessies die de onderneming heeft verworven voor de realisatie van waterkrachtcentrales. De overname past in de herziene strategie van ARCADIS die onder andere gericht is op snelle groei in het segment infrastructuur. Nadere financiële gegevens over de overname worden niet verstrekt.

De energieproductiecapaciteit in Brazilië moet snel worden vergroot om de economische- en bevolkingsgroei bij te houden. Het investeringsvolume in de Braziliaanse energiemarkt zal de komende tien jaar sterk groeien. Naar verwachting zal in die periode in totaal voor zo'n US$ 65 miljard worden geïnvesteerd in waterkrachtcentrales, terwijl in thermische energiecentrales nog eens zo'n US$ 15 miljard zal worden gestoken.

Bestuursvoorzitter ir H.L.J. Noy van ARCADIS: "Dit is een sprong voorwaarts in de uitbreiding van onze positie op het gebied van infrastructuur in Brazilië. In combinatie met onze bestaande activiteiten zijn we door deze ontwikkeling in staat onze opdrachtgevers in de energiesector een compleet dienstenpakket aan te bieden. Strategisch gezien zoeken we naar uitbreiding in die segmenten in de infrastructuurmarkt die snel groeien. Deze nichemarkt voldoet geheel aan dit criterium en we verwachten hiervan grote voordelen door onze nieuwe positie."

Enerconsult S.A., is gevestigd in São Paulo. De onderneming heeft een omzet van ongeveer US$ 5 miljoen en een staf van 90 mensen. De activiteiten hebben betrekking op ontwerp, engineering en uitvoeringsbegeleiding van infrastructuur ten behoeve van energiecentrales, waaronder waterkracht-, thermische en warmtekrachtcentrales.

ARCADIS Logos heeft in Brazilië al ruim 30 jaar ervaring in het management van projecten in de energiesector. Deze sector is nu geprivatiseerd, waardoor veel internationale energiebedrijven geïnteressseerd zijn geraakt in de Braziliaanse markt. ARCADIS Logos richt zich op het (mede)ontwikkelen van energieprojecten. Dit kunnen groot- of kleinschalige waterkrachtcentrales zijn of thermische centrales waaronder ook warmtekrachtinstallaties. Onderhandelingen met sterke financiële partners zijn inmiddels gaande voor de drie concessies die de onderneming heeft.

In aanvulling op de overname van Enerconsult, is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met TCE Consulting Engineers Ltd, marktleider in India in de energiesector.
TCE, dat zo'n 900 mensen in dienst heeft, zal aanvullende deskundigheid en engineeringcapaciteit leveren. De onderneming is ook actief in watervoorziening, infrastructuur, gebouwen en industriële projecten en werkt reeds langer samen met ARCADIS.

ARCADIS is een internationale dienstverlenende kennisorganisatie op het gebied van infrastructuur, gebouwen, milieu en communications. Het werkgebied van de onderneming heeft altijd en overal ter wereld te maken met de verbetering van de woon- en werkomgeving. ARCADIS werkt vanuit sterke lokale marktposities aan integrale projecten voor publieke en private opdrachtgevers. Opgericht in 1888 behoort ARCADIS thans met circa 8000 medewerkers wereldwijd tot de top 10 in haar vakgebied.