FNV

Vrouwen Buurtcoöperatie in Rotterdam
Vrouwenbond - fnvvrouw@xs4all.nl

In het kader van het thema arbeid en zorg, heeft de FNV Vrouwenbond voro alleenstaande moeders met een bijstandsuitkering het project de Vrouwen Buurtcoöperatie ontwikkeld. Hiervoor heeft de FNV Vrouwenbond subsidie gekregen van de Commissie Dagindeling.

In de Vrouwen Buurtcoöperatie hebben alleenstaande moeders de kans te experimenteren emt de combinatie arbeid en zorg. Binnen de buurtcoöperatie werkeno ngeveer 12 vrouwen voor zichzelf, voor elkaar en op termijn voor anderen uit de wijk, in combinatie met de zorg voor hun kinderen. De coöperatie biedt onderdak aan gemeenschappelijke voorzieningen, scholingsmogelijkheden en kleinschalig ondernemerschap. Bij gemeenschappelijke voorzieningen kan gedacht worden aan: activiteiten voro kinderen, administratie, tweedehands kledingwinkel, eetcafé, klussendienst, computer- en internetservice en boodscahppendienst.

De leden van de buurtcoöperatie starten met het onderling ruilen van de gemeenschappelijke voorzieningen. Op termijn vervullen deze voorzieningen een functie voor andere buurtbewoners. De wensen en mogelijkheden van de deelnemers staan centraal en vormen de basis waarop de buurtcoöperatie wordt gebouwd. De vrouwen werken samen en bouwen stap voor stap aan hun eigen buurtcoöperatie. Binnen de coöperatie zullen de leden optimaal samenwerken. Buiten de coöperatie zal aansluiting worden gezocht met buurtbewoners, wijkorganisaties en bedrijven. Het project maakt gebruik van formele en informele netwerken op buurtniveau en biedt vrouwen optimale mogelijkheden in hun woonomgeving eigen werkgelegenheid te schappen en scholing te volgen in combinatie met de zorg voor hun kinderen.

De FNV Vrouwenbond wil met de Vrouwen Buurtcoöperatie een blijvende voorziening creëren. Vrouwen kunnen hun talenten en kwaliteiten optimaal benutten en bouwen aan hun toekomst. Samen met verschillende gemeentelijke organisaties wordt in Rotterdam en Leiden gewerkt aan de realisatie van een buurtcoöperatie.

Voor meer informatie over de Vrouwen Buurtcoöperatie kunt u contact opnemen met de FNV Vrouwenbond, projectleider Linde Gonggrijp 020-5816398/390, e-mail linde.gonggrijp@fnv.nl.

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/vrouwenbond .