Provincie Utrecht

Persbericht
12 maart 2001

Padden op pad, wie helpt ze de weg over?

Ieder voorjaar, als de lente de winter verdringt, komen de amfibieën (padden, kikkers en salamanders) uit hun winterverblijven te voorschijn. Ze gaan dan op weg naar vijvers, plasjes en sloten om zich voort te planten. Meestal speelt deze trek zich 's nachts af, tijdens regenachtig en zacht weer. Als de diertjes tijdens deze jaarlijks terugkerende trektocht een weg moeten oversteken worden ze vaak doodgereden.
Een manier om trekkende padden en kikkers te helpen is het opwerpen van een barrière dwars op de richting waarin ze trekken. Meestal gebeurt dit door nylondoek van zo'n 40 cm hoog tussen paaltjes te spannen. Er langs worden dan emmers ingegraven. De trekkende diertjes vinden hun weg versperd. Op zoek naar een doorgang vallen ze in één van de emmers. 's Morgens en 's avonds brengen vrijwilligers de amfibieën die in de emmers zijn gevallen naar de andere kant van de weg. De "barrièremethode" werkt goed, maar is vrij arbeidsintensief. Daarom vraagt de provincie aan iedereen die dit wil om te helpen. Belangstellenden wordt gevraagd bij de provincie te melden op welke plaats(en) veel padden worden doodgereden. De provincie kan dan voor volgend jaar op deze plaatsen maatregelen treffen.

honderden padden gered
In voorgaande jaren heeft de provincie Utrecht ook de hulp ingeroepen van de inwoners van de provincie Utrecht om de trekkende diertjes een handje te helpen of te melden waar amfibieën hun trektocht houden. Veel mensen hebben gereageerd op de oproep om trekkende padden te helpen. Op veel plaatsen zijn zo honderden diertjes van de dood gered. Bovendien is de provincie nu goed op de hoogte waar de diertjes barrières tegenkomen en probeert daar zoveel mogelijk aan te doen.

kikkerdril
Als de amfibieën in de sloot, vijver of poel aangekomen zijn worden de eieren afgezet. Bij padden zijn dat eisnoeren, bij kikkers het bekende kikkerdril. Helaas zijn er steeds minder wateren geschikt als voortplantingsplaats. Om daar wat aan te doen wil de provincie graag weten welke wateren nog wel geschikt zijn. Daarom roept de provincie iedereen die weet waar kikkers, padden of salamanders zich voortplanten op dit te melden. Met de gegevens van slachtoffers en voortplantingsplaatsen kan de provincie het beleid ter bescherming van amfibieën optimaliseren.

reageren is mogelijk
Voor meldingen, meer inlichtingen of nylondoek kan contact worden opgenomen met de heer T. de Jong van de provincie Utrecht, telefoonnummer 030 2582159. Voor meldingen van trekkende padden in de bebouwde kom van de gemeentes Utrecht, Maarssen, De Bilt, Breukelen, Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Lopik, Montfoort, Woerden en Harmelen kan contact worden opgenomen met de Dierenbescherming Utrecht en Omstreken, telefoonnummer 030 2468866. Schriftelijke meldingen kunnen gestuurd worden naar de provincie Utrecht, Bureau RMG, Postbus 80300, 3508 TH Utrecht.