Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

MINOCW; Dagboek Anne Frank compleet

12 maart 2001

Persbericht nummer 34

DAGBOEK ANNE FRANK COMPLEET

De in 1998 ontdekte bladzijden uit het Dagboek van Anne Frank zijn in het bezit van de Nederlandse Staat. De bladen zijn bij de rest van het manuscript gevoegd en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) presenteert vanmiddag een nieuwe volledige editie van het dagboek. Dat heeft minister Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen vanochtend aan de Tweede Kamer laten weten.

Vorig jaar spraken veilinghuis Christie.s, namens de heer Suijk, en het ministerie van OCenW af dat de ontbrekende dagboekbladen binnen een jaar naar Nederland zouden komen en dat Christie.s zich tijdens dat jaar zou inzetten om donaties te werven voor de Holocaust Education Foundation. Dat is een Amerikaanse charitatieve instelling die onderwijs- en bijscholingsprojecten over de volkerenmoord op de joden organiseert. Voor dit werk is een bedrag van 1,2 miljoen dollar nodig. Het ministerie van OCenW heeft toegezegd hier 120.000 dollar aan bij te dragen. Inmiddels is gebleken dat onvoldoende geld is opgehaald waardoor een clausule uit het contract in werking treedt op basis waarvan OCenW zijn bijdrage tot 300.000 dollar verhoogt. Over deze clausule in het contract heeft minister Hermans de Tweede Kamer vorig jaar vertrouwelijk geïnformeerd.

De Nederlandse Staat heeft in 1980 uit de nalatenschap van Otto Frank de oorspronkelijke handschriften van Anne Frank gekregen. Op basis hiervan is in 1986 een wetenschappelijke uitgave verzorgd door het NIOD. In de zomer van 1998 maakt Cornelis Suijk, voormalig directeur van de Anne Frank Stichting en vertrouweling van Otto Frank, bekend dat hij in het bezit was van twee onbekende handgeschreven fragmenten van het dagboek. De auteursrechten inzake het dagboek berusten bij het Anne Frank Fonds in Basel. Nu de Staat in het bezit is van de ontbrekende bladen heeft dit fonds toestemming gegeven aan het NIOD voor een nieuwe, volledige uitgave van de Dagboeken van Anne Frank.

Noot voor de redactie,