CBS

Omzet industrie in januari flink hoger

De omzet van de Nederlandse industrie is in januari 2001 flink gestegen. De industriële verkopen zijn 11 procent hoger dan in januari 2000. Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt verder dat de industriële export met 12 procent is toegenomen, terwijl de verkopen in Nederland met 10 procent zijn gestegen. De hoge groeicijfers zijn volledig toe te schrijven aan hogere afzetprijzen en een extra werkdag.
De aardolie- en chemische industrie is goed voor ongeveer eenderde van de totale omzetgroei. Maar ook alle andere branches hebben meer omzet geboekt.

Invloed hogere afzetprijzen en extra werkdag
Twee factoren hebben in belangrijke mate een positieve invloed op de omzet van de Nederlandse industrie: hogere afzetprijzen en een werkdag extra in januari 2001. De verkoopprijzen van industriële producten zijn gemiddeld 7 procent hoger dan in januari 2000. Een kwart van deze prijsstijging komt voor rekening van de aardolie-industrie. Uit voorlopige berekeningen van het CBS blijkt dat de positieve invloed van de extra werkdag in januari van dit jaar ruim 4 procent bedraagt.

Omzet in alle branches hoger
De verkopen van de aardolie- en chemische industrie zijn in januari 2001 bijna 14 procent hoger dan in januari 2000. Ook de voedings- en genotmiddelenindustrie heeft de omzet met ditzelfde percentage weten te vergroten. De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft een omzetgroei geboekt van 11 procent, de omzet van de papier- en grafische industrie groeide met 10 procent. De hout- en bouwmaterialenindustrie en de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie hebben 7 procent meer omzet behaald dan in januari 2000, aldus het CBS.

Technische toelichting
De omzetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het lopende jaar als in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar in waarneming zijn geweest. De omzet is exclusief BTW. De gegevens hebben een voorlopig karakter. In 2001 telt januari één werkdag meer dan in 2000. Het CBS gaat in de loop van 2001 voor de omzetontwikkeling van de industrie ook werkdag- en seizoensgecorrigeerde cijfers berekenen. Uit voorlopige berekeningen blijkt dat de positieve invloed van de werkdag meer in januari 2001 ruim 4 procent bedraagt. Cijfers van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. Tenzij anders vermeld, hebben de ontwikkelingen betrekking op dezelfde periode van het jaar daarvoor.