CBS Webmagazine

Meer sierteelt op minder bedrijven

In ongeveer 60% van alle Nederlandse kassen vindt sierteelt plaats. Dat is de teelt van bloemen, sierplanten en boomkwekerijproducten. In 2000 vindt deze sierteelt onder glas plaats op een recordoppervlakte van bijna 6 300 hectare. Deze activiteiten zijn in handen van ruim 7 800 tuinbouwbedrijven.

Vooral de oppervlakte aan boomkwekerijproducten en vaste planten onder glas neemt de laatste jaren sterk toe. In 1995 ging het hier nog om een areaal van 196 hectare. Vorig jaar was dit toegenomen tot 368 hectare.

Sierteelt onder glas

Minder bedrijven

Weliswaar neemt de sierteelt onder glas een steeds grotere oppervlakte in, maar er zijn minder bedrijven bij betrokken. Het aantal bedrijven dat bloemen onder glas teelt, neemt minder snel af dan het totaal aantal land- en tuinbouwbedrijven. Sinds 1995 is bijna 10% van het aantal glasbloemenbedrijven gestopt. In die zelfde periode is het totaal aantal land- en tuinbouwbedrijven met bijna 15% verminderd.

Glasbloemenbedrijven

In het zuiden van het land en in Drenthe neemt het areaal sierteelt sterk toe, maar ook hier neemt het aantal tuinders verder af. Dit betekent ook dat de bedrijven steeds groter worden. Een bedrijf met sierteelt onder glas heeft momenteel ongeveer 8 000 vierkante meter kasoppervlakte. Het aantal sierteeltbedrijven met een kasoppervlakte boven de 5 hectare neemt sterk toe. Momenteel zijn dit er 74. Dat is tien maal zoveel als in 1980.

Cor Pierik