Koninklijke Nederlandse Federatie van Landelijke Rijverenigingen en Ponyclubs (KNF)


Nieuws

Ponyclub- & Verenigingskampioenschap "nieuwe stijl"

Door de Technische Commissie Dressuur en de Technische Commissie Springen van het KNF-Bestuur is al langere tijd gesproken de sterk afgenomen belangstelling voor deelname aan het ponyclub- en/of verenigingskampioenschap. Daarbij is er gekeken naar een andere opzet, waardoor een groter aantal verenigingen in de gelegenheid gesteld kunnen worden om deel te kunnen nemen, zodat het verenigings-/ponyclubkampioenschap weer een echt kampioenschap met voldoende concurrentie zal worden.

De KNF-Ledenraad heeft zich in haar vergadering van 18 december 2000 gebogen over het voorstel van het KNF-Bestuur en zij heeft besloten dat tijdens de (Pony)Levade 2001 het Ponyclub- & Verenigingskampioenschap "nieuwe stijl" zal worden verreden.

Opzet Ponyclub- & Verenigingskampioenschap 2001 Het ponyclub- & verenigingskampioenschap zal zijn opgebouwd uit twee onderdelen, t.w.:

A.: Het rijden van een individuele dressuurproef, door maximaal 4 combinaties, waarvan de drie beste resultaten voor het bepalen van de einduitslag zullen worden meegeteld. De combinaties dienen een dressuurproef op hun eigen niveau af te leggen; hiervoor is de stand van de combinatie op de datum waarop het kampioenschap wordt verreden, bepalend.

Per vereniging mogen ingezet worden:
Combinaties, die stargerechtigd zijn in de tenminste de klasse L1-dressuur en ten hoogste de klasse M2-dressuur. Niet nader wordt aangegeven hoe de verdeling van de combinaties over deze klassen zal dienen te zijn, met dien verstande dat elke rui-ter slecht met één paard/pony aan het verenigings-/ ponyclubkampioenschap zal mogen deelnemen.

B.: Het afleggen van een springparcours, door maximaal 4 combinaties, waarvan de drie beste resultaten voor het bepalen van de einduitslag zullen worden meegeteld.
De combinaties dienen een parcours op hun eigen niveau af te leggen; hiervoor is de stand van de combinatie op de datum waarop het kampioenschap wordt verreden, bepalend.

Per vereniging mogen ingezet worden:
Combinaties, die startgerechtigd zijn in de tenminste de klasse L-springen en ten hoogste de klasse M-springen. Niet nader wordt aangegeven hoe de verdeling van de combinaties over deze klassen zal dienen te zijn, met dien verstande dat elke rui-ter slechts met één paard/pony aan het verenigings-/ponyclubkampioenschap zal mogen deelnemen.

Vaststelling resultaat
Het totaal aantal dressuurpunten (van de drie beste combinaties) verminderd met het totaal aantal strafpunten in het springen (van de drie beste combinaties) bepaalt de totaalscore van elke vereniging/ponyclub.

Kampioen is de vereniging/ponyclub met het hoogste puntentotaal.

Een gedetailleerd reglement zal worden uitgewerkt, waarin alle van toepassing zijnde voor-waarden (vergelijkbaar met het reglement voor de voorgaande verenigingskampioenschap-pen) zullen zijn opgenomen, en in het vraagprogramma worden vermeld.

Zoals uit het bovenstaande blijkt zal er voor het ponyclub- & verenigingskampioenschap geen afdelingsdressuurproef meer worden gevraagd. Vanzelfsprekend blijft het 8-tallen en 4-tallen kampioenschap in de klassen L, M en Z gewoon bestaan.



PERSBERICHT

Ermelo, 8 maart 2001 - Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft een tijdelijk evenementenverbod voor vee en pluimvee opgelegd. Er is een verbod ingesteld om paarden afkomstig van verschillende plaatsen te verzamelen.
De KNF en de NBVR hebben daarom besloten de indoorkampioenschappen springen 2001 niet door te laten gaan. Het is niet waarschijnlijk dat deze kampioenschappen alsnog op een latere datum zullen worden georganiseerd.

In het verlengde hiervan adviseren de KNF en de NBVR tevens (verenigings)lessen, clinics, shows, concoursen, veilingen, cursussen en demonstraties, waarvoor paarden aangevoerd worden af te gelasten of uit te stellen.
Door het Ministerie van LNV wordt nog gesproken over een eventuele ontheffing die verleend zou kunnen worden, echter de voorwaarden hiervoor zijn nog niet bekend. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de internetsite van het Ministerie van LNV. Het adres van deze internetsite is www.minlnv.nl. U kunt ook contact opnemen met de RVV (Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees) tel.: (070) 357 88 11.
Voor nadere informatie:
Inge Mazure en Wilma Plaisier
Federatiecentrum
Postbus 3040
3850 CA ERMELO
Tel.: (0577) 40 82 00
Fax: (0577) 40 17 25
email: info@knf.nl en secr@nbvr.nl


Ledenraadsvergadering

De Ledenraadsvergadering van de KNF ging maandagavond 5 februari unaniem akkoord met de herstructureringplannen van de NHS. Voorzitter Werners (foto) sloot rond de klok van 9 uur de, volgens zijn zeggen, kortste ledenraadsvergadering ooit, met de opmerking 'daar nemen we er één op.' Aan deze goedkeuring zijn echter wel een aantal voorwaarden verbonden. De belangrijkste daarvan is dat de begroting en de exploitatierekening opgesplitst worden naar de drie 'zuilen' te weten Wedstrijdsport, Topsport en Recreatie. Hiermede houden de fusiepartners ook in de toekomst inzicht en controle over de geldstromen binnen de nieuwe organisatie. Een tweede punt van belang is dat het definitieve besluit over het inbrengen van leden en middelen en het daarmee samenhangende opheffen van de bestaande organisatie pas wordt genomen nadat de huidige Ledenraad de statuten en reglementen van de nieuw op te richten vereniging heeft goedgekeurd. Ook de indeling van de regio's in de nieuw te vormen NPB (over aan andere naam wordt overigens nog nagedacht) was voor veel bonden niet aanvaardbaar. Het voorstel is nu om in principe de provinciale grenzen aan te houden. Uiteraard bestaat de mogelijkheid in de nieuwe organisatie om als provincies samen te werken of samen te gaan.

Vier Provinciale Bonden (Drenthe, Gelderland, Overijssel en Noord-Holland) hebben de afgelopen maanden enorm veel werk verricht met het opstellen van de wijzigingsvoorstellen. In diverse bijeenkomsten in den lande heeft het bestuur van de KNF over deze voorstellen met betrokkenen van gedachten gewisseld. Het bestuur van de KNF nam de voorstellen bijna ongewijzigd over.

Bijna, want het hoofdbestuur van de KNF is van mening dat het hoogste orgaan van de nieuwe organisatie, de Ledenraad, een vetorecht moet behouden ten aanzien van beslissingen over de tarieven. Voorzitter Werners bedankte de Ledenraad en de samenstellers van de voorstellen voor hun enorme inzet en stelde dat hij met vertrouwen de Ledenraadsvergadering van de NHS op 7 februari a.s. tegemoet ziet. Na negen jaar KNF-Ledenraad kwamen er op deze vergadering veel nieuwe gezichten. De heer Werners verwelkomde mevr. Meijssen (Uitgeest) en de heren Bosklopper (Ter Apel), Brouwer (Greonterp), De Gries (Wolderdorp), Leijnse (Gapinge), De Rooij (Ermelo), Vaandrager (Groenekan) en Van Wijngaarden (Exloo). De heer Van der Wal (Haren) maakte jarenlang deel uit van het KNF-bestuur. Zijn functie van vice-voorzitter is nu overgenomen door de heer Wansing, die voordat hij toetrad tot het Hoofdbestuur jarenlang namens de Gelderse Bond in de Ledenraad zat. De heer Van der Wal vertegenwoordigd nu de Groningse Bond in de Ledenraad.

Vanuit de ledenraad waren er ook nog vragen t.a.v. het ABWS-besluit om voor de kleinste pony's, categorie A/B, geen dressuurproeven hoger dan de klasse M uit te schrijven. Dit punt werd aangehouden tot de volgende Ledenraadsvergadering. Op 5 februari werden er ook vragen gesteld over het organiseren van 'chipbijeenkomsten' in de toekomst. Wie doet dat en hoe is de procedure?
Volgens de heer Berendsen blijft het ook in de toekomst voor verenigingen mogelijk om deze bijeenkomsten te organiseren. De stand van zaken m.b.t. het chippen komt echter ook aan de orde in de NHS-Ledenraadsvergadering van 7 februari a.s. waar de herstructurering het hoofdonderwerp vormt.

(Tekst en foto's: Dorli Welp)