Een standaard voor Chipper en Chipknip

Voor de consument maakt het binnenkort niet meer uit of hij een chipper of chipknip heeft. Vanaf juli 2002 zal namelijk het apparaat bij de winkelier beide passen accepteren. Dit kan doordat de Chipper (van ING en Postbank) zal worden vervangen door chips gebaseerd op Chipknip technologie (van de overige Nederlandse banken). De nieuwe chips van ING en Postbank blijven wel Chipper heten, maar in feite wordt er vanaf 2002 dus nog maar één gezamenlijke technische standaard gebruikt.

Door de onderlinge concurrentie tussen Chipper en Chipknip van de laatste jaren is geen van beide kaarten echt succesvol geworden. Voor consument en winkelier waren de twee concurrerende standaarden verwarrend, wat ertoe leidde dat alle banken geld verloren op hun chipkaart systemen.

Nu er één standaard komt, wordt het eenvoudiger nieuwe diensten te ontwikkelen. Er zijn bijvoorbeeld plannen om de Chipknip bruikbaar te maken voor het betalen van het openbaar vervoer.

De keuze van de banken om alleen verder te gaan met de Chipknip wordt wellicht ook ingegeven door de invoering van de euro. Vanaf 2002 moeten ook elektronische beurzen met de nieuwe Europese munt overweg kunnen, men verwacht zelfs dat gebruik van de elektronische portemonnee de overgang van gulden naar euro kan versoepelen.

Op termijn is het met slechts één Nederlandse standaard ook eenvoudiger om over te stappen naar een Europese standaard voor elektronische beurzen, zo verwacht een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken. Deze standaard is nog in ontwikkeling.

Expertgroep chipcardtoepassingen

Om deze en andere ontwikkelingen op het gebied van chipcards te volgen, heeft ECP.NL een expertgroep chipcardontwikkelingen in het leven geroepen. Deze expertgroep bouwt voort op de kennis die in de loop der jaren in het NCP (Nationaal Chipcard Platform) is opgebouwd. Het NCP is per 1 januari opgegaan in ECP.NL.

Bij de eerste bijeenkomts van deze expertgroep, op 27 februari jongstleden, waren uiteenlopende partijen aanwezig die zich bezighouden met chipcardtechnologie. ECP.NL streeft er nu naar om bij deze groep ook gebruikers en toepassers van chipcards te betrekken, alsmede een aantal overheidspartijen, teneinde een bredere discussie over chipcardbeleid en -gebruik op gang te brengen. Deze expertgroep streeft er ook naar om gebundeld Nederlands commentaar te leveren voor het eEurope Smart Card Charter (SCC), het Europese initiatief waarin een aantal Europese chipcard standaarden worden besproken. Jan van Arkel, voorzitter van het SCC, is vaste gastspreker bij de bijeenkomsten van de expertgroep.

Voor meer informatie over de chipcard activiteiten van ECP.NL of over de expertgroep chipcardtoepassingen kunt u contact opnemen met Jacob Boersma (jacob.boersma@ECP.NL) of Albert Emmens (albert.emmens@ECP.NL)


- Jacob Boersma