Gemeente Voorschoten


Voorlichtingspagina

E-mailen naar Afdeling ,Voorlichting


* Voorschoten benadert minister De Vries

* Foto's afscheid burgemeester Cannegieter
* Bomenfeest op middenberm Veurseweg

* Project Duitse Compensatie Dwangarbeid

* Openstelling winkels op zon- en feestdagen 2001
* Verkeersregelaar

* De kapvergunning nader bekeken.

* Niet bezorgen Voorschotense Courant

* Wet op de Ruimtelijke Ordening

* Voornemen tot verlenen van vrijstelling ex artikel 15 Wet op de Ruimtelijke Ordening.

* Voornemen tot verlenen van vrijstelling ex artikel 17 Wet op de Ruimtelijke Ordening.

* Voornemen tot verlenen van vrijstelling ex artikel 19 lid 3 Wet op de Ruimtelijke Ordening

* Collectes

* Wet milieubeheer

* Burgerlijke stand

* Kapvergunning

* Bouwzaken



Voorschoten benadert minister De Vries

De gemeente Voorschoten heeft minister De Vries van Binnenlandse Zaken rechtstreeks benaderd over de openstelling van de burgemeestersvacature. Tien maanden wachten en het niet nakomen van toezeggingen van de kant van de provincie is slecht gevallen in Voorschoten. Het gemeentebestuur is buitengewoon teleurgesteld over de gehele procesgang. Met deze actie hoopt de gemeente dat de minister binnen 14 dagen helderheid geeft over de vacature Voorschoten. Als bestuurskrachtige gemeente heeft Voorschoten recht op de openstelling, zo meent het gemeentebestuur. Voorschoten heeft binnen de wettelijke mogelijkheden zelf in de waarneming voorzien. Wethouder P.J. Verschoor is momenteel waarnemend burgemeester.

De gemeente Voorschoten heeft minster De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties via een brief gevraagd de vacature 'Burgemeester van Voorschoten' open te stellen. Sinds 1 maart jongstleden heeft Voorschoten wegens het vertrek van Cannegieter geen benoemde burgemeester meer.

Burgemeester Cannegieter is met de procedure inzake zijn vertrek heel zorgvuldig te werk gegaan. In overleg met de Commissaris van de Koningin heeft hij zijn vetrek 10 maanden geleden aangekondigd, om Voorschoten tijdig van een nieuwe burgemeester te voorzien.

De profielschets is al enkele maanden geleden door de gemeenteraad vastgesteld. De vertrouwenscommissie is benoemd. Kortom, Voorschoten is klaar voor openstelling van de burgemeestersvacature.



Foto's afscheid burgemeester Cannegieter

I
n de hal bij de afdeling Burgerzaken van het gemeentehuis hangen tot 12 april aanstaande de foto's die gemaakt zijn tijdens de afscheidsweek van burgemeester Cannegieter. Het betreft de foto's van zijn bezoeken aan de verzorgingshuizen en het concert in het gebouw van Mexx. Wanneer u de foto's wilt bekijken kunt u op werkdagen terecht van 08.30 tot 12.30 uur en op donderdagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur. De foto's kunnen worden nabesteld. Formulieren daarvoor treft u bij de expositie aan.



Bomenfeest op middenberm Veurseweg

Op woensdagmorgen 21 maart tussen 10.00 en 11.00 uur planten kinderen van groep 7 en 8 van de Gevers Deijnootschool in het kader van de Nationale Boomfeestdag met behulp van wethouder W.L. Carabain een aantal eiken op de middenberm van de Veurseweg.
In totaal zullen er tussen de Karel Doormanlaan en de Papelaan 28 zware eiken worden geplant.

De school heeft ter voorbereiding op het feest 2 lespakketten aangeboden gekregen over het dagthema 'Bomen en wonen'.
Verkeersmaatregelen

Ten behoeve van de plantwerkzaamheden zal de Veurseweg tussen de Essenlaan en de Karel Doormanlaan op woensdag 21 maart tussen 10.00 en 12.00 uur in beide richtingen zijn afgesloten.

Het verkeer inclusief lijnbussen zal door middel van bebording door Boschgeest worden omgeleid.

Bovendien zal op dinsdag 20 maart tussen 9.30 uur en 15.30 uur van de Veurseweg slechts in de richting naar Leidschendam gebruik gemaakt kunnen worden. Alle aanliggende straten (incl. het industrieterrein Rouwkooplaan via de toegangsweg Starrenburg II) blijven bereikbaar.
Het is tussen de Papelaan en de Karel Doormanlaan verboden langs de Veurseweg auto's te parkeren op bovengenoemde tijden, op dinsdag langs de rijbaan vanuit Leidschendam en op woensdag aan beide zijden. Woensdag vanaf 12.00 uur is alles weer normaal.
Voor aanvullende informatie kunt u tijdens kantooruren bellen met de heer P. Quist; tel (071)5600748.



Project Duitse Compensatie Dwangarbeid

Op 11 augustus 2000 is in Duitsland een wet aangenomen die het mogelijk maakt personen die onder het nazi-regime dwangarbeid hebben verricht compensatie te bieden.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is door de Duitse regering aangewezen om aanvragen in behandeling te nemen en compensatie uit te betalen aan personen die onder het nazi-regime dwangarbeid of slavenarbeid hebben verricht. Het IOM is verantwoordelijk voor aanvragers uit de zogenaamde categorie 'rest van de wereld'. Waaronder wordt verstaan de niet-Joodse slachtoffers woonachtig overal ter wereld, behalve in Estland, Letland, Litouwen, Moldavië, Oekraïne, Polen, Rusland, Tsjechië of Witrusland.
Vanaf januari van dit jaar kunnen personen die voor een compensatie in aanmerking denken te komen het IOM-aanvraagformulier voor compensatie onder het 'Project Duitse Compensatie Dwangarbeid' aanvragen. Dit aanvraagformulier dient in het bijzijn van een ambtenaar van de Burgerlijke Stand, een notaris of bij ziekte de huisarts te ondertekenen teneinde de echtheid van de handtekening te waarborgen.
U heeft tot uiterlijk 11 augustus aanstaande de tijd het bedoelde aanvraagformulier in te dienen bij het IOM. Het aanvraagformulier is verkrijgbaar bij IOM Internationale Organisatie voor Migratie Project Duitse Compensatie Dwangarbeid, Antwoordnummer 808, 7300 WB Apeldoorn.

Een folder treft u aan bij de afdeling Burgerzaken van ons gemeentehuis.



Inzet "Verkeersregelaar"

Op zondag 18 maart 2001 vindt de Voorschotenloop plaats. Bij deze grootschalige activiteit worden
voor, tijdens en na afloop van de Voorschotenloop vrijwilligers ingezet: deze "Verkeersregelaars" zijn herkenbaar aan de oranje reflecterende hesjes met aan beide zijden de tekst: "Verkeersregelaar".

Bestuurders van voertuigen zijn verplicht de aanwijzingen van de "Verkeersregelaars" op te volgen.

De bevoegdheden van "Verkeersregelaars" vinden hun grondslag in artikel 13 tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 58 van het besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer.



Openstelling winkels op zon- en feestdagen 2001

In 2001 zijn voor de volgende 12 zon- en feestdagen ontheffing verleend van de verplichte zon- en feestdagsluiting voor winkels:
* zondag 4 februari

* zondag 1 april

* maandag 16 april (2e Paasdag)

* zondag 22 april

* zondag 6 mei

* donderdag 24 mei (Hemelvaartsdag)

* maandag 4 juni (2e Pinksterdag)

* zondag 9 september

* zondag 9 december

* zondag 16 december

* zondag 23 december

* zondag 30 december.

Voor een dag waar ontheffing voor is verleend is openstelling van toepassing op alle winkels in Voorschoten, maar is uiteraard geen verplichting.



De kapvergunning nader bekeken.

Met enige regelmaat blijkt dat de procedure omtrent kapvergunningen bij de burger onvoldoende bekend is. Bovendien treedt op 14 maart 2001 de 14e wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Voorschoten 1994 in werking; hierdoor is voor het verwijderen van coniferen geen kapvergunning meer noodzakelijk. Hoogste tijd om alles nog eens op een rijtje te zetten.

Een kapvergunning moet u in principe aanvragen voor alle loofbomen staande op uw eigendom, dood of levend en van klein tot groot. Ook voor het drastisch snoeien is een vergunning nodig.

Voor het verwijderen van coniferen is dus geen vergunning meer nodig!

Het doel van kapvergunningen is ons duurzaam bomenbestand zoveel mogelijk intact te houden.

Er zijn geen formulieren waarmee een vergunning kan worden aangevraagd. U dient een briefje te richten aan de afdeling Infrastructuur en Milieu waarin minimaal staat de locatie van de boom en de reden waarom u de boom wilt verwijderen (ook uw telefoonnummer vermelden is erg praktisch).

In principe wordt een vergunningaanvraag slechts afgewezen indien sprake is van een waardevolle boom (bijv. beeldbepalend voor de straat) en uw redenen voor kappen onvoldoende overtuigend zijn.

Het is ook mogelijk dat een herplantplicht wordt opgelegd.

In de regel ontvangt u al binnen circa 3 weken (wettelijke termijn is 8 weken) bericht. U dient dan echter nog 6 weken te wachten voor u een boom daadwerkelijk kunt kappen omdat in deze rubriek de vergunningverlening wordt gepubliceerd waartegen belanghebbenden bezwaar kunnen maken.

Indien er bezwaren zijn ingediend tegen de vergunning ontvangt u bericht hoe de vervolgprocedure is.

Het is raadzaam een kapvergunning tijdig aan te vragen; de geldigheidsduur is 1 jaar.

De kosten van een vergunning (voor 1 of voor meerdere bomen tegelijk) is f 15 ( 6,81); u ontvangt hiervoor separaat een acceptgiro.
Tot slot zouden de vogels het op prijs stellen wanneer u niet in het broedseizoen bomen kapt.

Indien u nog vragen heeft kunt u tijdens kantooruren bellen met de heer P. Quist; tel. (071) 5600748.



Niet bezorgen Voorschotense Courant

De gemeente ontvangt veel klachten over het niet bezorgen van de Voorschotense Courant. Het gemeentebestuur vindt dit zorgelijk. Met de uitgever van de krant -Buijze Pers- heeft overleg plaasgevonden. Gezamenlijk is geconcludeerd, dat de uitgever en de gemeente erbij gebaat zijn, wanneer klachten bij Bestelnet worden doorgegeven. Alleen dan is het controlesysteem sluitend te krijgen. Dus ontvangt u geen krant bel Bestelnet: 071 - 3643434. Weet u iemand die de krant niet krijgt adviseer dan Bestelnet te bellen.

Weet u nog iemand die de krant wil bezorgen in Voorschoten, bel dan eveneens met Bestelnet. Zij kunnen nog bezorgers gebruiken, zowel jong als oud zijn welkom.



Wet Milieubeheer



Voornemen tot verlenen van vrijstelling ex artikel 15 Wet op de Ruimtelijke Ordening.

De burgemeester van Voorschoten maakt bekend dat in het gemeentehuis in het informatiecentrum, op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur en na telefonische afspraak (071-5600732) op donderdagavond, voor een ieder ter inzage ligt een aanvraag voor:

woensdag 14 maart 2001 tot en met dinsdag 27 maart 2001
* Het vergroten van de woning aan de Frederik Hendriklaan 11
* Het vergroten van een woning aan de Veurseweg 183
Met toepassing van artikel 15 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening kunnen burgemeester en wethouders voor deze plannen vrijstelling verlenen van het geldende bestemmingsplan ter plaatse, waarna de bouwvergunning kan worden verleend. Een ieder kan tot en met dinsdag 27 maart 2001 bedenkingen naar voren brengen tegen het voornemen tot het verlenen van vrijstelling.

Bedenkingen kunnen worden gericht aan:

Burgemeester en wethouders van Voorschoten

Postbus 393

2250 AJ Voorschoten

Rectificatie

Bij de publicatie van de artikel 5 procedure ten behoeve van het vergroten van de garage aan de Swagermanlaan 11, in de Voorschotense Courant van 7 februari 2001 is een fout gemaakt. Vermeld stond dat 'met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening Burgemeester en Wethouders vrijstelling kunnen verlenen van het geldende bestemmingsplan'. Hier had moeten staan :'met toepassing van artikel 15'.



Voornemen tot verlenen van vrijstelling ex artikel 17 Wet op de Ruimtelijke Ordening.

De burgemeester van Voorschoten maakt bekend dat in het gemeentehuis in het informatiecentrum, op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur en na telefonische afspraak (071-5600732) op donderdagavond, voor een ieder ter inzage ligt een aanvraag voor:

woensdag 14 maart 2001 tot en met dinsdag 28 maart 2001
* Het plaatsen van een GSM-mast bij Weddeloop 6
Met toepassing van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening kunnen burgemeester en wethouders voor deze plannen vrijstelling verlenen van het geldende bestemmingsplan ter plaatse, waarna de bouwvergunning kan worden verleend. Bij het verstrekken van een artikel 17 vrijstelling gaat het altijd om een tijdelijke vrijstelling voor een periode van ten hoogste 5 jaar. Een ieder kan tot en met dinsdag 27 maart 2001 bedenkingen naar voren brengen tegen het voornemen tot het verlenen van vrijstelling.

Bedenkingen kunnen worden gericht aan:

Burgemeester en wethouders van Voorschoten

Postbus 393

2250 AJ Voorschoten



Voornemen tot het verlenen van vrijstelling van art. 19 lid 3 Wet Ruimtelijke Ordening

geen



Collectes

In de week van 11 maart tot en met 17 maart wordt er gecollecteerd door het Nationaal Jeugd Fonds.

In de week van 18 maart tot en met 24 maart wordt er gecollecteerd door het Nationaal Reuma Fonds.



Burgerlijke stand

Geboren:

* 19feb01 Jelmar z.v. M.C.G. Harteveld en S.M. Collé;
* 4mrt01 Matthijs z.v. P.P. Westra en M.E. Slomp;
* 4mrt01 Lars z.v. T.G.M. Beelen en D. Hakker;
Huwelijksaangifte/aangifte van partnerschapsregistratie:
* 6mrt01 B.W. Dofferhoff en W. Jongman;

* 6mrt01 J.A. de Canne en S.J.C. Honsbeek;
Overleden:

* 17feb01 F.W.J. Mogge, 68 jaar;

* 19feb01 J. de Graaff w.v. Wolsheimer, 95 jaar;
* 22feb01 J.P.F.M. Buitelaar e.v. van Ipenburg, oud 64 jaar;
* 26feb01 E. Smith e.v. Hakker, oud 67 jaar;
* 6mrt01 P.C. Noort, 82 jaar;




Verleende vergunningen op grond van de APV

De volgende vergunningen zijn verleend:

geen

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden tot 6 weken na verzending of uitreiking van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij de sectie Economische Zaken, telefoon: 5600 722/723.



Kapvergunning

Verleende kapvergunningen:

geen

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden tot 6 weken na verzending of uitreiking van een vergunning (zie bovenstaande data) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen tegen deze vergunning bij het college van burgemeester en wethouders.



Bouwzaken

Aanvraag om bouwvergunning:

Week 11

* Sweelinchof 23; voor het vergroten van de woning;
* Dobbeweg 15; voor het vernieuwen van de kozijnen;
* Karel Doormanweg 17;voor het oprichten van garage berging;
* Leidseweg 130a; voor het veranderen van de woning;
* Gounodplantsoen 1; voor het vergroten van de woning;
* Van Kempenstraat 22; voor het plaatsen van twee dakkapellen;
* Roucooppark 12; voor het wijzigen van de achterzijde van de woning;

* Roucooppark 12; voor het plaatsen van een dakkapel;
* Kniplaan 12; voor de aanbouw van een loods;
* Schoolstraat 218; veranderen van de lichtreclame;
Aanvraag om sloopvergunning:

Week 11

* Chopinlaan 84-124; voor het slopen van asbesthoudende borstweringspanelen;

Melding tot bouwvoornemen:

geen

Bovenvermelde aanvragen en meldingen kunnen bij de afdeling Infrastructuur en Milieu van de gemeente (kamer 036) op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur op afspraak worden ingezien. Indien een vrijstelling op grond van het bestemmingsplan noodzakelijk is, vindt een aparte publicatie plaats. Dat is de eerste gelegenheid om uw zienswijze over de aanvraag gemotiveerd en schriftelijk in te dienen. Indien een bouwvergunning is verleend vindt eveneens een publicatie plaats. Dan biedt de Algemene wet bestuursrecht de mogelijkheid een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen.

Verleende bouwvergunningen:

* 05-03-2001;

* Beethovenlaan/ einde Benevenutolaan; voor het oprichten van een woning;

* 05-03-2001;

* De Hoogkamer 76; voor het vergroten van de woning;
* 05-03-2001;

* Papelaan- West 113; voor het vergroten van de woning;
Toegstane Melding:

geen

Verleende Sloopvergunning:

* dd 05-03-2001;

* Roukooplaan 25; voor het slopen van garage, berging en kantoor;
Weigering bouwvergunning:

* dd 07-03-2001;

* Starrenburg II, deelplan Kade Noord, bouwnummer 39; voor het vergroten van de woning;

* dd 07-03-2001;

* Industrieweg 4; voor het veranderen van een bedrijfsruimte;

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen 6 weken na de dag van verzending of uitreiking van de vergunning dan wel aanwijzing tot Rijksmonument of plaatsing op de Gemeentelijke Monumentenlijst (zie bovenstaande datum) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders.

Gelijktijdig kan aan de president van de rechtbank te 's-Gravenhage (sector bestuursrecht), worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed dat vereist. Inwilliging van dit verzoek kan betekenen dat de bouwactiviteiten onmiddellijk stopgezet dienen te worden.

Nadere inlichtingen omtrent deze procedures kunt u verkrijgen bij de heer mr H. Wester van de afdeling Bestuurlijke Juridische Zaken van onze gemeente, (telefoon 071- 5600 622).

Terug naar begin pagina


Leidseweg 25
Postbus 393
2250 AJ Voorschoten
Telefoon (071) 5 600 600
Telefax (071) 5 22 65 87

Openingstijden :
ma-vr. 8:30-12:30 uur
's middags op afspraak
do. 18:00-20:00 uur
burgerzaken geopend
overige afdelingen op afspraak