Alliantie SHR en ATO leidt tot bundeling expertise

SHR Hout Research (SHR) en ATO zijn overeengekomen nauwer samen te werken. De directies van beide organisaties hebben daartoe een overeenkomst ondertekend. Door het bundelen en vergroten van kennis op het gebied van hout- en vezeltoepassingen in producten verwachten de partijen samen beter onderzoeksvragen uit de markt te kunnen beantwoorden en daarmee zelf ook een betere marktpositie te verwerven.

Complementaire onderzoeksvelden
Op het gebied van hout- en vezelonderzoek sluiten de onderzoeksvelden en markten van beide instituten nauw op elkaar aan. SHR bedient voornamelijk eindgebruikers van materialen, veelal in het MKB, zoals timmerindustriën, meubel- en interieurbouwers, met onderzoek aan houttoepassingen, lijmen en coatings. ATO concentreert zich binnen het hout- en vezelonderzoek op vezels, ingrediënten van coatings en lijmen alsook op de toepassing van polymeertechnologie. Daarbij richt ATO zich vooral op (grotere) toeleveranciers en producenten van halffabrikaten, zoals grote industrieën. Door hun kennis te bundelen kunnen de onderzoeksinstellingen de industrie een breed spectrum aan expertise bieden, waaronder ook de ontwikkeling en toepassing van totaal nieuwe, op hout en vezels gebaseerde materialen. Bovendien kunnen ATO en SHR nu onderzoek aanbieden binnen de gehele keten van houtverwerking, van de ontwikkeling van ingrediënten tot en met het verwerken van materialen, de ontwikkeling van producten en het testen hiervan in de praktijk.

Succesvolle samenwerking
ATO en SHR hebben al meermalen succesvol samen projecten uitgevoerd. In het afgelopen jaar hebben ATO, SHR en Dick Peters BV zich onder andere beziggehouden met de ontwikkeling van technologie om hout en vezelmateriaal beter te laten aansluiten bij de eisen die aan toepassingen in de bouw gesteld worden. In het project bleek het mogelijk om in één stap een brandveilig, duurzaam en milieuvriendelijk materiaal te maken. Vanwege de goede resultaten die in dit project behaald zijn, is besloten tot het marktrijp maken van deze technologie. Zodra dit team de ontwikkeling tot een succes heeft gebracht zal dit ingrijpende gevolgen hebben voor de Nederlandse bouwpraktijk. De invulling van het begrip duurzaam bouwen zal hierdoor binnen 4 jaar een grote sprong voorwaarts maken.

Plaatsingsdatum: 12 maart 2001