Politiebericht Brabant-Noord: Den Bosch 13-03-2001 Bureau Schadebemiddeling officieel geopend

Nieuwe stap in slachtofferzorg bij politie

In de politieregio Brabant-Noord is sinds enkele weken een Bureau Schadebemiddeling (BSB) actief. Het BSB is een inititiatief van de politie Brabant-Noord en het Openbaar Ministerie in `s-Hertogenbosch. Het BSB verwacht op jaarbasis in eerste instantie zo`n 250 zaken tussen slachtoffers en daders van delicten te bemiddelen. Het BSB is vandaag officieel door korpschef Van Hoorn en Hoofdofficier van Justitie mr. R. Craemer geopend.

Het nieuwe bureau werkt nauw samen met het Bureau Rechtshulp, de Reclassering, de Raad voor de Kinderbescherming, het Openbaar Ministerie en het Bureau Slachtofferhulp. Het BSB is daarom gehuisvest bij een aantal van deze instellingen in het Paleis van Justitie in `s-Hertogenbosch.

Het BSB is in het leven geroepen omdat de politie - nog meer dan voorheen - op professionele wijze aandacht aan het slachtoffer wil besteden. Het bureau wordt bemensd door een full-time functionaris.

Dankzij het BSB komt er een betere afstemming met de ketenpartners, een centrale afwerking, dichtbij het openbaar ministerie en een betere registratie. Eenvoudige zaken worden in de vijf districten afgewerkt. Het BSB komt alleen in beeld bij complexe zaken, op zowel materieel als immaterieel gebied. Daarbij moet het gaan om meerdere daders of slachtoffers. De criteria zijn verder dat de zaak bewijstechnisch rond is, de verdachte(n) bekend heeft, de verdachte in staat en bereid is te betalen, en de schade moet op een eenvoudige wijze zijn vast te stellen.

Het BSB bemiddelt voor het slachtofer in het afwikkelen van de schade, en maakt afspraken over de betaling.