PERSBERICHT

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Afd. Voorlichting & Communicatie
Postbus 93138
2509 AC DEN HAAG
Verzonden per e-mail op 15 februari 2001

38 miljoen voor onderzoeksapparatuur van landelijk belang

Investeringen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 38 miljoen gulden ter beschikking gesteld waarmee onderzoekers aan universiteiten en instituten dure apparatuur kunnen aanschaffen. Het gaat om investeringen van minstens twee miljoen gulden die een instelling zelf niet kan opbrengen, zoals voor kostbare instrumenten, dataverzamelingen met bijbehorende programmatuur of voor bibliografieën. De nieuwe faciliteiten moeten van nationaal belang zijn en voor alle universitair onderzoekers in Nederland toegankelijk. Tot 1 september kunnen wetenschappelijke instellingen aanvragen bij NWO indienen.

De investeringen zijn bedoeld om de Nederlandse infrastructuur voor het verwerven van kennis verder uit te bouwen. Daarmee kan Nederland zijn positie als Kennisland verstevigen. Goed gereedschap verhoogt de kwaliteit van het onderzoek en maakt de kans op vondsten en ontdekkingen groter. Bovendien vernieuwt en verfijnt de wetenschappelijk meetapparatuur voortdurend, zodat het nieuwe instrumentarium efficiënter en voor geavanceerdere doeleinden kan worden ingezet. Van de instellingen wordt verwacht dat ze ook een deel van de investeringskosten op zich nemen. NWO zal de aanvragen beoordelen op wetenschappelijke kwaliteit en originaliteit van het onderzoek dat met de nieuwe investering zal worden uitgevoerd. Daarnaast kijkt NWO naar het maatschappelijk belang, bijvoorbeeld blijkend uit aandacht van de overheid voor het onderzoeksterrein en naar het nationale belang. Bovendien worden aanvragen beoordeeld op huisvestingsmogelijkheden, exploitatieplannen, toekomstige investeringen, bezettingsgraad enzovoort.
In mei 2002 worden de door NWO geselecteerde aanvragen voorgelegd aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, die daarop een definitief besluit zal nemen.

Nadere informatie bij dr.ir. K.M.H. Maessen (NWO), tel. 070 3440639, fax 070 3850971, e-mail maessen@nwo.nl, internet http://www.nwo.nl/ - subsidiewijzer
- investeringen.


01-05