Wageningen Universiteit

Persbericht

3 januari 2001, nr. 001

Wageningen organiseert klimaattop voor middelbare scholen

Scholieren en docenten van 4 havo en 5 vwo krijgen de kans om te doen wat politici in Den Haag niet lukte: een klimaatconferentie tot een goed einde te brengen. Deze unieke herkansing biedt de klimaatconferentie Warming up & Cooling down, die Wageningen Universiteit en Researchcentrum op woensdag 14 maart 2001 organiseert. Doel van deze dag is de docenten en leerlingen in aanraking te brengen met de problemen en mogelijke oplossingen ten aanzien van onder andere het broeikaseffect, CO2-kredieten, klimaatverandering, zeespiegelstijging, verdroging, en de sociale, economische en biologische effecten hiervan. Zij kunnen hiertoe deelnemen aan korte lezingen, experimenten en computersimulaties, om informatie te verzamelen en ideeën op te doen voor mogelijke onderwerpen voor profielwerkstukken. Er hebben zich inmiddels al ruim duizend scholieren en docenten voor de conferentie aangemeld. De conferentie wordt voorgezeten door prof.dr. Olaf van Kooten, hoogleraar tuinbouwproductieketens.

De onderwerpen op de klimaatconferentie worden belicht vanuit de vakdisciplines Natuurkunde, Scheikunde, Algemene Natuurwetenschappen, Wiskunde, Aardrijkskunde, Maatschappijleer, Biologie, Geschiedenis en Economie. Op de conferentie worden tevens het bedrijfsleven, de overheid en milieuorganisaties uitgenodigd, zodat zij kunnen laten zien wat zij ondernemen tegen het broeikaseffect en klimaatveranderingen. Ook kunnen de bedrijven en instellingen de leerlingen laten zien wat ze in hun latere loopbaan kunnen doen met de op de klimaatconferentie opgedane kennis.

Uiteraard verzorgen ook onderzoekers van Wageningen Universiteit en Researchcentrum workshops op de klimaatconferentie. Zij houden zich immers dagelijks vanuit diverse disciplines bezig met de oorzaken en gevolgen van klimaatveranderingen. In dit onderzoek wordt kennis vanuit verschillende vakgebieden toegepast, waardoor bijvoorbeeld combinaties ontstaan tussen biologie, economie en communicatie. Voor leerkrachten en technisch onderwijs assistenten wordt een apart programma georganiseerd op de klimaatconferentie, waarin zij zich op de hoogte kunnen stellen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van klimaatsverandering, van afstandsonderwijs en van mogelijkheden voor een interdisciplinaire aanpak in het middelbaar onderwijs.

Het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Wageningen heeft besloten ter gelegenheid van haar 125-jarig bestaan (in 2001) een prijsvraag uit te schrijven voor profielwerkstukken over het thema Ruimte voor leven in de toekomst. Tijdens de klimaatconferentie worden diverse onderwerpen aangereikt die tot zon profielwerkstuk kunnen leiden. Meer informatie over de klimaatconferentie 'Warming up & Cooling down' is te vinden op de speciale website www.klimaatwerkstuk.nl. Aan deze website wordt voordurend gewerkt en het aantal themas zal blijven groeien.

INSCHRIJVING
Docenten en leerlingen kunnen zich tot eind januari 2001 via de website inschrijven voor de klimaatconferentie. Het is ook mogelijk dat scholen met hun gehele 4 havo en 5 vwo laag naar de klimaatconferentie komen, zodat alle werkstukken binnen één thema vallen en er beter samengewerkt kan worden. De secties Aardrijkskunde, ANW, Biologie, Economie, Geschiedenis, Maatschappijleer, Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde op de middelbare scholen zijn inmiddels via een mailing geïnformeerd over de conferentie.